Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
¿Quin Black Friday?
Hauríem de pensar el possible disbarat d’inserir tan a prop de nadal aquesta singular imitació d’un invent que ha vingut de Filadèlfia
La proximitat del Black Friday ha reanimat l’inacabable debat entre partidaris i detractors d’aquesta tradició importada dels Estats Units. Una rèplica imperfecta ja que, en el cas dels nord-americans, va vinculada al Dia d’Acció de Gràcies, una celebració inexistent per a nosaltres i a la quale ells concedeixen una enorme rellevància. En el nostre cas, aquest dia de descomptes massius constitueix una combinació de les compres de Nadal i Reis amb les rebaixes del gener. Així mateix, el que, en els seus primers anys, es concentrava en un sol divendres, va camí de transformar-se en una setmana de rebaixes, en el que ja es coneix com a Black Days.
Immersos en aquest Black Friday a l’espanyola, hi ha comerciants que li donen la benvinguda, al percebre’l com un estímul que compensa els seus possibles efectes adversos, davant dels que consideren que aquestes rebaixes prematures castiguen innecessàriament les compres de Nadal, tan fonamentals per equilibrar els comptes de l’any. Així mateix, els crítics assenyalen que aquesta multiplicació de les ofertes afavoreix, encara més, les compres ‘online’, en detriment del comerç tradicional.
Notícies relacionadesDavant d’aquesta disjuntiva, el més assenyat seria adequar l’invent nord-americà al nostre context, cosa que permetria satisfer bastant els uns i els altres. Així, en comptes de distorsionar una dinàmica consolidada i carregada de sentit, compres al desembre i rebaixes al gener, aquest estímul puntual per llançar-se a consumir podria traslladar-se a una època de baixa activitat comercial, com podrien ser els mesos de primavera.
En qualsevol cas, aquest any, temorosos com estem que el comerç comenci a ressentir-se d’aquesta crisi tan llargament anunciada, el Black Friday serà molt benvingut per fer caixa i no perdre l’ànim. Però, en el seu moment, hauríem de pensar el possible disbarat d’inserir tan a prop de Nadal aquesta singular imitació d’un invent que ha vingut de Filadèlfia. Som molts els que aspirem a ciutats una mica diferents de la capital de Pennsilvània.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.