Àgora | Article de Meritxell Serret Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Per un Mediterrani més just, sostenible i pròsper
Més integració entre les dues ribes serà útil per afrontar els desafiaments comuns que ens interpel·len
Aquest dilluns és el Dia del Mediterrani i des del Govern ens afegim a la celebració per rendir homenatge i fer valer un espai que ens defineix, forma part de la nostra història i és on continuarem emmarcant el nostre futur. Perquè el Mediterrani és font de riquesa.
La posició de Catalunya al Mediterrani ens atorga un rol estratègic en la resolució de reptes globals inajornables que tenen un impacte directe en tots els veïns de la regió. Per això, entre altres coses, el 1995 es va impulsar aquí el Procés de Barcelona, que va culminar en l’establiment del Secretariat de la Unió per al Mediterrani. El Govern de Catalunya està compromès des dels seus inicis amb aquest projecte compartit, que estableix un marc de cooperació entre les dues ribes per convertir la conca en un entorn de pau, estabilitat i prosperitat.
Entretots
Catalunya fa de pont entre l’Àfrica i Europa. El moviment de persones ha configurat la societat que som avui: diversa, plural i oberta. Un 20% de les persones nouvingudes al nostre país han arribat de la vora sud del Mediterrani i concretament la població marroquina n’és la més nombrosa. La societat catalana no seríem els qui som avui sense la contribució de les migracions passades, presents i les que han de venir en el futur.
Els desafiaments creixents com la crisi climàtica i la sobirania alimentària s’afegeixen a motius històrics de la migració al Mediterrani com la fugida de conflictes, la inseguretat política, la persecució i d’altres com la millora d’oportunitats laborals i educatives. Són persones que se’n van del lloc on habiten per millorar la seva qualitat de vida. Davant d’això, no hi pot haver resistències, ni al Mediterrani ni enlloc. Perquè tots tenim dret i perquè, per damunt de tot, prevalen i hem de contribuir a prioritzar els drets humans i la dignitat de les persones.
L’Estratègia Mediterrània de Catalunya, lligada als objectius de desenvolupament sostenible, ens marca el camí a seguir en aquesta regió del món, també en l’àmbit de les migracions, la inclusió i la interculturalitat.
Estem convençuts que més integració entre les dues ribes serà útil per afrontar els desafiaments comuns que ens interpel·len, i per això des de Catalunya apostem per impulsar la macroregió mediterrània i estrènyer els llaços amb els nostres veïns. Amb aquesta estructura geoestratègica, recomanada per la Comissió Europea, podrem abordar qüestions que superin les barreres administratives i la lògica de les fronteres.
Quan participem en els espais d’incidència sobre qüestions migratòries en l’àmbit europeu, insistim a fer virar Europa cap a una societat més cohesionada, intercultural i garant de drets i llibertats. No volem una Europa tancada amb les seves fronteres, per això treballem perquè actuï davant les crisis humanitàries i atengui les persones refugiades amb la dignitat que mereixen. Volem una Europa conscient de la importància del Mediterrani pel seu present i el seu futur, que estableixi les polítiques i relacions euromediterrànies en els valors de la democràcia i el respecte als drets humans.
I en aquesta línia, des del Govern de Catalunya advoquem perquè les vies migratòries entre les dues ribes del Mediterrani siguin segures. Per exemple, vetllem per l’atenció i la protecció dels drets dels menors que fan sols el trànsit, així com pel benestar de les comunitats migrants.
A més, impulsem projectes per promoure el desenvolupament local i afavorir la millora de les condicions de vida a la vora sud. Ho fem implicant-hi la societat civil, en particular donant veu als joves i empoderant les dones. I sempre de la mà d’institucions i entitats locals, amb la participació d’entitats catalanes, institucions i organitzacions internacionals. Perquè la feina en xarxa és la nostra manera d’afrontar els reptes globals i ser útils a la ciutadania, al Mediterrani i a tot arreu.
Conscients dels reptes globals majúsculs, tenim clar el nostre rumb. Volem fer més Mediterrani, posant sempre les persones, els seus drets i benestar en el centre, aprofitant les riqueses i oportunitats que ens ofereix per aconseguir un futur en un ecosistema més just, sostenible i pròsper per a tothom.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.