Apunt
Notícies falses sobre l’atur
Els fixos discontinus no consten com a aturats en els períodes d’inactivitat des de fa almenys 37 anys
Espanya no és un país que pugui presumir de tenir poc atur. L’economia compta amb una taxa d’atur del 12,5%, el doble de la mitjana de la UE (6%), i gairebé el mateix a la zona euro (6,5%). Només Grècia l’acompanya en els dos dígits, amb l’11,6%. De tota manera, l’últim any, després de la reforma laboral, les coses han millorat. De fet arriba fins i tot a sorprendre que es vagi alentint l’economia i l’ocupació, tot i que també, ho faci menys.
La reforma laboral que el Govern espanyol va aconseguir pactar amb la patronal i els sindicats perseguia aturar la precarietat laboral. Una de les figures per reduir la contractació temporal va ser la dels fixos discontinus, que ja existia, però que ha guanyat drets que abans no tenia i ha engrossit les xifres de la contractació indefinida. Gràcies a això les xifres milloren. Això ha fet que s’hagi iniciat una ofensiva des de l’oposició del PP i les seves caixes de ressonància mediàtiques per afirmar que l’Executiu maquilla les estadístiques de l’INE.
Notícies relacionadesPotser juguen amb altres dades, però no amb aquestes. El fix discontinu, que és un contracte que s’ha multiplicat amb la reforma laboral, no figura en la llista d’aturats en els períodes en què està inactiu i forma part de l’estadística com a «demandant d’ocupació ocupada o amb relació laboral», igual com els beneficiaris d’erto, perquè manté la vinculació amb l’empresa que l’activa intermitentment. Es pot discrepar d’aquest enfocament, però això és així des de fa almenys 37 anys, tal com recull una ordre març de 1985 firmada pel llavors ministre de Treball, Joaquín Almunia, en la qual no constaven com a aturats aquest tipus d’empleats. I en aquest període hi ha hagut governs del PSOE i del PP.
I a més era una cosa que es va fer per «la necessitat d’adaptar els criteris estadístics relacionats amb el mesurament de l’atur registrat als generalment aplicats a la Comunitat Econòmica Europea», l’actual UE. I és que una cosa és reclamar canvis en l’estadística davant l’auge dels fixos discontinus i una altra propagar notícies falses.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.