NEWSLETTER

Sánchez treu el portatalonaris per al cistell de consum, per Gemma Martínez

Millor donar ajudes temporals a les famílies en funció de la seva renda que limitar el preu dels aliments

1
Es llegeix en minuts
Sánchez treu el portatalonaris per al cistell de consum, per Gemma Martínez

ELISENDA PONS

L’ou és ara un bé gairebé de luxe. El que abans era una font de proteïna barata devorada pels espanyols, que de mitjana en consumeixen 270 unitats a l’any, s’ha encarit un 36% en 12 mesos. Mitja dotzena d’ous grans costa avui al meu supermercat 1,30 euros, enfront dels 0,95 euros que vaig pagar fa un any. Aquest increment duplica el registrat pel conjunt del cistell de consum i quintuplica el de l’IPC general.

L’encariment, com va explicar aquest diumenge Núria Navarro, és conseqüència del cost més elevat del pinso, l’encariment de l’energia i la menor disponibilitat d’animals per la grip aviària. L’espiral alcista dels preus pressiona la rendibilitat de les 5.000 granges que hi ha a Espanya i que tenen dificultats per repercutir l’alça dels costos en el preu final. Aquestes explotacions compten amb 47 milions de gallines ponedores, xifra que va minvant a gran velocitat. N’hi ha prou amb l’exemple de Catalunya, que disposa de 4 milions de gallines enfront dels 11 milions del 2005.

Saber fins quan continuarà pujant el preu de l’ou és impossible, però pot ser que el 2023 es moderi, ja que el Govern pretén introduir mecanismes per contenir el cost dels aliments. Així ho va anunciar ahir Pedro Sánchez en un acte a Barcelona. Més que establir un límit al preu dels productes bàsics, com proposa la vicepresidenta Yolanda Díaz, l’Executiu es podria inclinar per donar ajudes directes a les famílies, en funció de la seva renda, a tall de val mensual.

Notícies relacionades

Pedro Sánchez, que tornarà a tirar de portatalonaris per combatre la inflació, farà bé a donar ajudes en lloc de limitar els preus dels aliments. Però els subsidis hauran de ser temporals i restringits només als consumidors més vulnerables, com va recomanar la Unió Europea al donar el vistiplau als Pressupostos de l’Estat del 2023. Altrament, es dispararan un dèficit i un deute públic que estan ja en màxims. Brussel·les estima que les mesures per mitigar l’impacte de la crisi energètica van absorbir l’1,6% del PIB espanyol el 2022.

El Govern ha de complir i s’ha d’oblidar de repetir amb els ous i altres aliments bàsics el model d’ajudes universals que han beneficiat tots els consumidors de la mateixa manera, com el descompte dels carburants i la gratuïtat del transport públic.