Àgora | Per Álex Ramos Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
¡Visca la Constitució!
Volem una Espanya plural de tots on siguem capaços de forjar un país millor a través del diàleg, la negociació i el pacte; però amb majories àmplies, com la de 1978
Pedro Sánchez y demás políticos y autoridades aplauden a la presidenta del Congreso, Meritxell Batet, en los actos del Día de la Constitución en Madrid. /
Aquests dies hem celebrat el 44 aniversari de la Constitució Espanyola de 1978. Cada 6 de desembre commemorem que els espanyols vam ratificar la Carta Magna amb una participació pròxima al 70% i un suport del 88%. Amb un 91,2% dels vots favorables, Catalunya va ser una de les comunitats on la llei fonamental va aconseguir més suport. Gaudeix, per tant, d’una legitimitat democràtica acreditada, inapel·lable i en ple vigor. En el dia d’avui no sembla existir cap altre model plausible de convivència. El Govern de Felipe González va instaurar el ‘Dia de la Constitució’ com a dia festiu nacional a través del reial decret 2964/1983.
La transformació política, social i econòmica d’Espanya en les últimes quatre dècades ha sigut reconeguda internacionalment de manera unànime. Així mateix, el grau d’acceptació de la Constitució entre els espanyols continua estimant-se molt ampli, amb una majoria social que recolza partits constitucionalistes.
La Constitució ha conformat un país avançat, plural i divers, amb una gran descentralització administrativa en favor de les comunitats autònomes. La pluralitat i diversitat reflecteixen el respecte per les diferències i la suma de totes les aportacions reverteix en una rica identitat comuna de la qual tots els espanyols ens beneficiem.
Aquesta identitat ve de lluny i és dinàmica, perquè un país mai acaba de construir-se i s’ha d’adequar als nous temps. La identificació emocional i racional amb el nostre país té un perfil de patriotisme cívic sustentat en els drets i les llibertats, lluny de les propostes identitàries, ètniques i excloents de certs nacionalismes perifèrics.
Jürgen Habermas ha sigut el valedor més gran del concepte de patriotisme constitucional i la nostra Constitució s’inspira en aquest esperit, en aquesta idea que el ciutadà assumeix aquest patriotisme a l’adherir-se a uns valors cívics i democràtics comuns plasmats a la Carta Magna. Aquest esperit no apel·la a una Constitució basada en mites etniconacionalistes i essencialistes que tant dolor han infligit a Europa en els últims dos segles.
En l’actualitat, a Espanya assistim a una gran paradoxa segons la qual el Govern central no només està sustentat per forces polítiques minoritàries que solen considerar els constitucionalistes, de manera despectiva, com el règim del 78, sinó que alguns dels suports de l’Executiu són partits nacionalistes que, sense amagar-se’n, treballen diàriament per desfer l’Espanya constitucional.
Entretots
Des de Societat Civil Catalana fem una crida perquè la llegítima política partidista per arribar al poder i implantar un determinat projecte fugi del pa per avui, engrunes per demà, de manera que el llegat de l’actual classe política pugui ser recordat dignament en el futur.
SCC, com a plataforma transversal de ciutadans de totes les ideologies de l’espectre democràtic, reivindica cada any els valors de la nostra Carta Magna i, en aquesta ocasió, animem a participar el pròxim 14 de desembre en l’acte que celebrarem al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona sota el lema ‘La Constitució del 78, marc de convivència i llibertat’. Ens dirigim a tots aquells ciutadans que comparteixen l’ideal constitucional, sense cap tipus de complexos i amb un sentiment d’identitat plural, com a catalans i espanyols al mateix temps. I això en un context europeu i de comunitat de països hispanoamericans, amb l’enorme potencial que això significa.
Commemorant la Constitució volem celebrar l’Espanya de tota la ciutadania: la d’aquells que no tenen cap afiliació política i la d’aquells que sí que la tenen, siguin de centre, d’esquerres o de dretes. La missió de SCC és connectar tots els ciutadans que tenen aquesta rica identitat plural; donar-los veu i visibilitat per posar fi al flagrant desemparament d’una part de la societat catalana, abandonada a la sort de les martingales i negociacions pel poder d’uns i d’altres.
Volem una Espanya plural de tots on siguem capaços de forjar un país millor a través del diàleg, la negociació i el pacte –necessaris per avançar equitativament en la política territorial–, però amb majories àmplies, com la de 1978, que respectin sempre el marc legal de l’Estat democràtic i de dret vigent. I amb un sa patriotisme constitucional. ¡Visca la Constitució!