Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Entendre la fusió nuclear
De tant en tant l’actualitat ens permet exhibir un dels nostres principals propòsits: ajudar els lectors a entendre més els fets. Des que dilluns es va saber que els Estats Units anunciarien una important fita en el llarg camí fins a aconseguir generar energia a partir de la fusió nuclear, ens vam posar en marxa per emprendre aquest propòsit. El resultat és el desplegament que tenen disponible des de dimarts a la tarda els subscriptors d’EL PERIÓDICO. Aquí Michele Catanzaro explica la naturalesa i l’abast de l’experiment portat a terme amb èxit als Estats Units. Aquí el nostre expert en ciència relata el camí que separa l’aconseguit que arribi a ser una font de generació d’energia elèctrica comercialitzable. Aquí, definim la fusió nuclear. Aquí, Agustí Sala va analitzar els guanyadors i els perdedors entre les empreses implicades en la transició energètica. I aquí, el professor José Manuel Perlado valora la importància d’aquesta fita.
Després de revisar aquest material, permetin l’opinió d’un profà: resulta incomprensible que la humanitat no estigui dedicant més esforços a avançar en aquest projecte. Perquè ho té tot a favor: genera energia de manera neta i a partir de recursos pràcticament il·limitats. Costa entendre que dediquem esforços a una altra cosa. Ens passa com en tants altres assumptes en els quals allò que és urgent desplaça allò que és important. Com explica Catanzaro, els reptes són múltiples i no tenim cap seguretat que siguem capaços de superar-los. Podria passar que dediquéssim molts recursos a un projecte que acabi sent inviable. Però com diu el lema d’una campanya publicitària d’una marca de roba ecològica: «No hi ha planeta B». És a dir, l’única alternativa inviable és continuar com estem. Les setmanes vinents, aprofitarem el canvi d’any per reflexionar sobre les conseqüències d’una notícia que vam donar de manera gairebé rutinària: al món hi som ja 8.000 milions de persones. I dotar-les del progrés a què aspirem exigeix trobar fonts d’energia que no destrueixin el planeta. Continuem.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.