L’espiral de la llibreta | Article d’Olga Merino Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Una sirena amb ales, la llibertat i les afeccions
Sobre ‘La pau dels somnis feliços’, de l’escriptora Carme Riera
Espero que un familiar surti del metge, pensant que la visita s’està allargant en excés. Estic sola a la sala d’espera del petit hospital, al meu aire. Només s’escolten les veus esmorteïdes de les infermeres i el murmuri de la màquina de ‘vending’. Patates ondulades Ruffles, palmera de xocolata, ossets de goma. Cafè de mitjó. La llum entra ara a doll pel finestral.
Entretots
El temps als hospitals no transcorre, sinó que repta atrapat en una gota d’ambre densa i groga. Per sort, vaig ficar al bolso un llibre, l’últim de Carme Riera, ‘La pau dels somnis feliços’ (Bruguera en castellà i Edicions 62 en català), amb il·lustracions de Silja Goetz, que es va presentar dimecres a la biblioteca Francesca Bonnemaison. La imprescindible companyia dels llibres.
El despertar de la sensualitat
Partint del conte clàssic ‘La donzella del mar’ o ‘La sireneta’, de Hans Christian Andersen, l’escriptora i acadèmica explora el simbolisme d’aquestes criatures fabuloses per les quals va sentir fascinació des de petita, des de la seva infància mallorquina jaspiada de rondalles i llegendes de transmissió oral. La protagonista del relat no és una sirena amb cua de peix, a la manera de Hollywood i els dibuixos de Disney, sinó una sirena alada, igual que en la mitologia de la Grècia clàssica. Una sirena desposseïda de les atribucions malèfiques, com aquest cant que sedueix, encadena, paralitza i arrossega els navegants cap al naufragi i la mort. La Nise, la protagonista, no és una ‘femme fatale’ de les profunditats marines, sinó una adolescent que descobreix la seva sensualitat i anhela tenir braços.
Què desitgem les dones, ¿braços o ales? Els braços de la llar, la maternitat, el refugi i la calma. O les ales del viatge, la llibertat, l’aventura i el mar obert. La gran contradicció. Conviuen en nosaltres les dues naturaleses.
Els fulls sobre la vorera
Notícies relacionadesJust quan assaboreixo el final de la lectura, el familiar que espero avança pel passadís amb un somriure, l’estendard de bones notícies. Toquem el dos. Caminem a poc a poc per evitar una relliscada amb les fulles dels lledoners que la pluja primerenca va vessar sobre la vorera.
Ens asseiem en una plaça pròxima a ordenar l’embolic de papers. El banc de davant l’ocupen una àvia i la seva cuidadora llatinoamericana; conversen a intervals travessats de silencis, com es xerra quan no hi ha gaire a explicar. En un moment donat, la noia passa el braç sobre les espatlles de l’àvia i l’atrau cap a ella amb afecte. Un braç enfundat en una parca marró. Un braç que potser també va ser una ala antiga, una ala protectora.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.