NEWSLETTER
Serrat, patrimoni de la humanitat
Sovint oblidem el significat original del terme «cultura». Es refereix al que tenim en comú. Tradicionalment, el territori, la llengua i la història s’han erigit com les bases del que compartim. Però, al llarg del segle XX, i molt especialment en aquest segle XXI, les successives revolucions en les comunicacions i en les telecomunicacions han afegit nous elements a les identitats culturals. Quan una persona aterra en un parell d’hores des de Barcelona fins a Istanbul, per posar-ne un exemple, descobreix als bars una certa identitat cultural en el que menja i en com ho menja, procedent d’un clima i una agricultura compartides. En l’era de la globalització, les marques, les aficions i les icones audiovisuals generen el mateix efecte.
Ningú dubta de la importància de la música en la cultura contemporània. I dins de la música popular, els cantautors han tingut des de la segona meitat del segle XX un protagonisme especial. Les seves melodies, les seves lletres, la seva manera de vestir i de pensar han sigut compartides per milions de persones en llocs i moments molt diferents. Taral·lejar «‘caminante, no hay camino’» ha permès que gent de mig món es reconegui com a membre d’una mateixa comunitat. Una amalgama de gent molt diferent però que s’han emocionat amb les mateixes notes i amb la mateixa veu, la de Joan Manuel Serrat. La veu d’un noi del Poble-sec que mai ha deixat de cantar a l’amor, a l’esperança, al desig d’un món millor i que sempre ha aprofitat la seva connexió amb el públic per denunciar injustícies, plantar cara a dictadures i defensar la diversitat. Avui és possible passejar-se per mig món simplement dient que ets del país de Serrat, un país que comença a Barcelona i que acaba molt a prop de l’Antàrtida i on no caben ni Franco, ni Pinochet, ni Videla; on es dignifica el paper de les dones a qui se’ls va negar tot en un món patriarcal, es valoren les petites coses, s’adora els infants, es vibra amb el Barça i es protegeix el Mediterrani i no s’accepten impostures identitàries. Aquest país es queda aquesta setmana sense la veu en directe del seu fundador i cuidador durant cinc dècades. Però Serrat i la seva música continuen i seguiran amb el nostre agraïment i reconeixement: «Bravo, Serrat».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.