Apunt

L’IVA que no se’n va

Alguns productes no només no han baixat de preu en alguns establiments, sinó que han pujat

2
Es llegeix en minuts
L’IVA que no se’n va

El primer dia hàbil d’aquest 2023, dilluns, em vaig encaminar a comprar les dues barres de pa de mig que adquireixo diàriament al mateix establiment. Cada barra em va costar 1,20 euros, és a dir, 2,40 les dues. Era exactament el mateix que havia pagat l’últim dia hàbil del 2022, el 31 de desembre. Ni rastre de l’exempció de l’IVA del 4% en els productes bàsics, entre ells el pa, que va entrar en vigor l’1 de gener.

Al pagar amb targeta, em vaig adonar posteriorment que el preu era el mateix que abans que entrés en vigor la supressió de l’IVA. L’endemà: una altra vegada les dues barres de mig, però aquesta vegada, abans que jo digués res, al pagar, la dependenta em va advertir: «Han pujat a 1,25 euros, és a dir, les dues a 2,50».

La meva pregunta: «¿I allò de l’IVA?». Resposta: «Ens han dit que han pujat els costos i entre una cosa i l’altra, el preu final puja». En resum, en comptes de baixar a 1,056 cada barra de mig, ha pujat a 1,25, el 4% respecte al 2022 i més del 18% respecte al que hauria de ser sense l’IVA que, o s’ha quedat enganxat al producte com quan trepitgem un xiclet a la calçada, o se l’han quedat com a part del marge. Poden semblar xifres petites, però multipliquin pels dies de la setmana que van a comprar el pa i per les setmanes que té el mes. Potser és anecdòtic, però em temo que no tant.

Notícies relacionades

La vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va ser contundent la setmana anterior: «Confio que el sector, que és molt conscient que té una responsabilitat especial en aquest moment, col·labori i transmeti aquesta baixada dels preus, que es notarà immediatament a les butxaques de les famílies espanyoles; si no, la CNMC tindrà una indicació molt clara de vigilar-ho i hi haurà sancions si no es compleix».

El problema és que sense dotar la CNMC de més recursos poc podrà fer per controlar que la recaptació a la qual renuncia l’Estat (tots), en comptes d’abaratir la compra dels ciutadans-contribuents, es converteix en un marge més gran i, per tant, en més beneficis per als venedors.