Article de Carles Francino Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Filosofia de vida
Si el que toca és fer llista de bons propòsits, jo m’apunto a escoltar més que mai els qui no pensen com jo
Potser vaig tard i ja hauria d’exhibir el ganivet entre les dents. Ens esperen 12 mesos d’alt voltatge polític i no poques incerteses econòmiques i socials. Però abuso de la pròrroga que permet felicitar l’any nou, fins i tot més enllà de Reis, per enarborar la bandera de la resistència. Pot ser que haver-me doctorat com a seixantí, o ser avi, influeixi en la jerarquia de prioritats, però confesso no tenir cap objectiu més il·lusionant que intentar ser feliç el màxim temps possible. I me la bufa si sona a ranci o a pàmfil. Diuen que dels bons sentiments surt mala literatura; em sembla discutible. En qualsevol cas, això és només un modest article d’opinió. O d’estat d’ànim. I sí, és possible que en algun moment sucumbeixi a la temptació del soroll i la fúria; però no penso rendir-me d’entrada a la caterva d’apocalíptics, malastrucs i insolents que intenten colonitzar la conversa pública.
Entretots
El nostre dia a dia inclou dificultats, sens dubte, injustícies i amargors; ningú va parlar de renunciar a cap principi ni de no encabritar-se quan toqui. Però també tenim a l’abast disfrutar de persones i experiències que en qualsevol moment poden desaparèixer, la qual cosa revela el tremend error de no cuidar-les. O sigui que si el que toca és fer llista de bons propòsits, jo m’apunto a escoltar més que mai els qui no pensen com jo; a continuar estimant els qui més m’importen; a captar en la cultura els nutrients que conjurin el perill de convertir-me en un energumen i, per damunt de tot, a refugiar-me en l’humor com a vacuna contra gairebé tot. La veritat és que tampoc s’ha de ser gaire eixerit per detectar interessos espuris en aquesta ofensiva dels professionals del mal rotllo, a la qual cosa s’uneixen les habituals dosis d’estupidesa col·lectiva i l’addicció que provoca abonar-se a la bronca. Però a mi que no m’esperin. Davant d’ells –i elles– penso practicar això que recomana el filòsof de moda, Byung-Chul Han, al seu últim llibre: la inactivitat, que «no és una debilitat, ni una falta, sinó una forma d’esplendor de l’existència humana»
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.