Article de Sílvia Cóppulo Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
El pit dels meus somnis
«Si no et sents segura de tu mateixa perquè tens un pit petit i t’agradaria millorar-lo en forma i mida, pots fer-ho a la clínica del Dr. M.M. No et conformis i sigues feliç. Seràs una nova dona, segura i valenta, que faràs sempre passos ferms per aconseguir les metes per les quals lluites cada dia. Si tu creus més en tu mateixa, els altres també ho faran. Aconsegueix el pit dels teus somnis».
Es tracta del text de la web d’un centre mèdic prestigiós de Madrid. Dirigit únicament a les dones, les tracta de disminuïdes físicament i psíquicament. Em sembla contrari a l’ètica professional mèdica considerar que la baixa autoestima personal és conseqüència de tenir uns pits petits; igual que prometre que la felicitat arriba amb els implants de silicona. O que, si no passes pel bisturí per aconseguir un cos desitjable segons els cànons de la moda,tindràs raó si sents que no vals res.
Entretots
Així s’entén que adolescents acomplexades de 14 anys reclamin una liposucció, una rinoplàstia o l’habitual canvi de pit, quan cos i psique encara estan en desenvolupament. Més encara, augmenten els casos de dismorfofòbia. Persones que interioritzen una imatge distorsionada i negativa del seu cos, allunyada de la realitat. A més, xarxes socials com Snapchat, que elimina amb un filtre les arrugues, engrandeix la mirada o empetiteix el nas en un tres i no res, ens confonen a l’oferir-nos la nostra imatge irreal, ferventment desitjada.
De la mateixa manera que ens cuidem la pell, anem a la perruqueria, ens maquillem o ens pintem les ungles, crec que s’ha de saber valorar bé els retocs estètics. Per descomptat que hi ha bons professionals de la medicina, que actuen amb un alt sentit de la responsabilitat, i que uneixen harmonia, seguretat i salut. Fins i tot es neguen a executar demandes excessives de pacients, i els deriven, si és el cas, a la consulta psicològica.
Comencem l’any. Tractem-nos bé amb una dieta equilibrada, activitat física i relacions afectives sanes. Però en l’era de la violència estètica, s’ha de reflexionar. La bellesa està disputada amb la perfecció.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.