L’espiral de la llibreta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
El Brasil i les tres bes: bíblia, bala, bous
De nou, l’estratègia ultradretana: deslegitimar les seves derrotes
Diumenge a la nit, encara estava ‘in albis’ quan vaig encendre el mòbil al sortir del teatre i va saltar un whatsap.
—¿Has vist l’assalt al Congrés al Brasil? Riuades de gent.
Tot i que s’anava sentint el rum-rum, costava donar-hi crèdit. Efectivament, com en un atroç reflex especular, es repetia el mateix malson que el 6 de gener del 2021 a Washington, quan centenars d’adeptes trumpistes irrompien al Capitoli per impedir que es ratifiqués la victòria de Biden a les presidencials. Més greu encara al Brasil, ja que l’aldarull dels més radicalitzats seguidors de Jair Bolsonaro no només va carregar contra el poder legislatiu, sinó també contra el Tribunal Suprem i el palau presidencial. Enfundats en samarretes de la selecció brasilera, embolicats en la bandera verda i groga del país, la mateixa que llueix el lema ‘ordem e progresso’, es van dedicar a perpetrar destrosses i robatoris en nom del patriotisme. Amb autocar, a despeses pagades, amb l’Exèrcit mirant a Istanbul.
AMAGAR LA MÀ
Bolsonaro, el Trump tropical, segueix a Florida després de l’alta hospitalària. Va llançar la pedra i va amagar la mà, condemnant l’assalt tard i amb la boca petita. Si va abandonar el país el 30 de desembre no va ser tant per esquivar el traspàs del testimoni al seu successor, Lula da Silva, com per haver perdut la immunitat parlamentària. Continua sense acceptar la victòria del seu contrincant, un estratagema que sedimenta en la ultradreta: impugnar les derrotes deslegitimant-les.
TERGIVERSACIONS
Notícies relacionadesDes que va accedir a la presidència el 2018, impulsat en la crisi econòmica, la corrupció, la mentida i la recepta populista de minimitzar problemes complexos, Bolsonaro s’ha dedicat a minar el sistema democràtic des de dins. Es va recolzar en tres pilars, els tres grups de pressió que modelen la vida política del Brasil des de la seva tornada a la democràcia, el 1985: les esglésies evangèliques (i milionàries), el sector armamentístic i l’agronegoci, els anomenats ‘ruralistes’, els grans productors de soja i la ramaderia intensiva, principal causant de la desforestació a l’Amazònia. O sigui, les tres bes: la bíblia, la bala i els bous. Sense cap pla executiu, la quarta be, Bolsonaro, ha governat per a ells. Ho explica diàfanament el periodista britànic Richard Lapper en l’assaig ‘Beef, bible and bullets’. Lapper diu ara que el cop fallit ha enfortit Lula. Tant de bo.
Per cert, mentre passava el que passava al Brasil, estava veient en el Teatre de l’Akadèmia ‘Himmelweg’ (‘Camino del cielo’), del dramaturg Juan Mayorga. L’obra convida a reflexionar sobre la manipulació, les tergiversacions, la necessitat d’interposar el dubte cartesià, de convertir-nos en ciutadans crítics quan la realitat es teatralitza.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.