La campanya militar (82) | Article de Jesús A. Núñez Villaverde Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Ucraïna: arriben els blindats i els carros
Els Leopard 2 polonesos, els francesos AMX-10, els nord-americans M-2 Bradley i els Marder alemanys permetran a Ucraïna aspirar a objectius més importants
Des de fa mesos, la petició ucraïnesa –tant per part del seu cap militar, Valeri Zalujni, com del mateix president, Volodímir Zelenski– s’ha convertit en un reclam constant en les seves intervencions públiques. Tots dos afirmen que els blindats i els carros de combat són imprescindibles tant per poder llançar una ofensiva que permeti derrotar definitivament els invasors com per protegir millor els seus propis combatents davant els brutals atacs russos. I ara, gairebé com per art d’encantament, el que fins ahir semblava impossible es torna una realitat que pot tenir una incidència significativa en el futur immediat.
Injuriats per alguns com antigalles, aparentment superats per la parafernàlia de míssils i coets amb capacitat per perforar qualsevol blindatge, els carros de combat (amb la seva òptima combinació de protecció, mobilitat i potència de foc) i els vehicles de combat d’infanteria (amb menys blindatge i dissenyats per acompanyar els carros en el seu avenç transportant tropes que després han de conquerir el terreny) continuen sent avui elements centrals de qualsevol exèrcit. Així ho entén Zalujni, que fa mesos que demana 300 carros de combat, de 600 a 700 vehicles blindats de combat d’infanteria i 500 obusos o canons. Sap que, sense aquests com a actius principals, qualsevol ofensiva com la que previsiblement prepara Kíiv a curt termini estaria abocada al fracàs.
Entretots
I és que, avui com ahir, per trencar una línia de defensa com la que fa mesos que Rússia fortifica en els ‘oblast’ de Kherson, Zaporíjia, Luhansk i Donetsk, és necessari comptar amb l’efecte combinat d’una artilleria (idealment autopropulsada) que pugui «estovar» els objectius i acompanyar les unitats atacants, perquè després, gràcies també als enginyers que facilitin la progressió, la infanteria (tropes i carros de combat combinats) puguin conquerir i consolidar aquests avenços. Això és precisament el que ara, una vegada que Polònia ha fet el pas d’anunciar l’entrega de carros Leopard 2 –obrint encara més la porta per la qual ja en aquestes últimes setmanes es van endinsar altres països com França (amb els blindats AMX-10), els EUA (M-2 Bradley) i Alemanya (Marder)–, comença a ser una realitat que permetrà a Ucraïna aspirar a objectius més importants.
Notícies relacionadesPer descomptat, encara falta temps fins que aquest material arribi a mans ucraïneses, fins que les seves tripulacions siguin instruïdes i fins que els seus comandaments siguin capaços de fer-lo servir adequadament en un combat real. Però el més evident ara és que s’ha tornat a superar un llindar que els mateixos països occidentals s’havien fixat, renunciant a entregar a Kíiv armes molt sofisticades i resolutives, pel temor que això desencadenés una reacció desmesurada per part de Moscou, portant la guerra a una escalada imparable que pogués implicar l’ús d’armes nuclears.
Actualment s’estima que Ucraïna compta amb uns 1.500 carros (dels quals més de la meitat són en realitat material capturat a Rússia des del febrer passat en el camp de batalla), incloent uns molt rudimentaris T-64 (entorn de la meitat de tot el seu arsenal) i la resta T-72 i T-80. Un material, en tot cas, molt inferior en capacitat de combat als de fabricació occidental que aviat podrà desplegar en el camp de batalla, siguin els alemanys Leopard 2, els Challenger britànics o els nord-americans M1 Abrams (fins i tot encara que siguin les versions menys avançades). En cap cas això significa que Ucraïna tingui la victòria a les seves mans.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.