Llimona & Vinagre | Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Jacinda Ardern: l’esgotament d’una icona
La renúncia al càrrec de la primera ministra de Nova Zelanda és una lliçó de valentia, sinceritat, responsabilitat i coherència
Dues forces icòniques van irrompre en el panorama internacional el 2017. El primer va arribar al poder després d’una campanya de soroll i fúria, excitant la por i l’odi. La segona va arribar a la presidència insuflant optimisme, una presència carismàtica que feia olor de frescor, il·lusió i compromís. Davant el poder autoritari de Donald Trump, trufat de mentides, bravates i extravagàncies, Jacinda Arden exhibia el poder pròxim, empàtic i progressista. Mentre ell s’erigia en el referent del masclisme rearmat i actuava com un piròman racista, ella era el rostre jove de l’èxit feminista i abraçava la solidaritat i la diferència. Un encoratjava l’onada de populisme conservador que sacsejava el planeta, ella es perfilava com l’avançada d’un contrapès possible. La dissonància ha acompanyat els dos personatges fins al seu (per ara) comiat polític. Si Trump es va agafar al poder fins a encoratjar una teoria falsa de robatori de vots i va incitar a la insurrecció, Arden ha anunciat la seva renúncia fent gala d’una inusual sinceritat: no se sent amb prou energia per complir la seva comesa. El comiat del primer va procurar cert alleujament democràtic. Inevitablement, la renúncia d’Ardern produeix cert neguit.
Si alguna cosa no se li pot negar a l’encara primera ministra de Nova Zelanda és coherència i fidelitat a si mateixa. Els focus la van estimar perquè van topar amb un rostre real, allunyat de la impostura. Arden (Hamilton, 1980) va créixer en el si d’una família mormona, però va renunciar a la seva fe per la condemna de l’Església a la comunitat LGBTI. Filla de pare policia i mare cuinera en una escola, es va afiliar al Partit Laborista als 17 anys i aviat va destacar. Llicenciada en Comunicacions per la Universitat de Waikato, va treballar com a consultora política i va centrar el seu interès en el benestar infantil i la igualtat econòmica. La seva carrera va ser meteòrica. El 2008 es va convertir en la parlamentària més jove de Nova Zelanda. L’1 d’agost del 2017, a menys de dos mesos de la cita electoral, el líder del seu partit va renunciar davant els mals resultats que llançaven les enquestes. La va nomenar candidata, i va desencadenar la ‘Jacindamania’.
Ardern es va convertir en un veritable fenomen: una dona jove, sense la configuració tradicional d’un marit i fills i que no dubtava a mostrar-se a les xarxes. La seva vitalitat, proximitat, optimisme i un indubtable carisma la van catapultar, va aconseguir remuntar unes enquestes desfavorables i el 23 de setembre va guanyar les eleccions. Ardern es va convertir en la cap de Govern més jove del món. El 2020, va revalidar i va millorar resultats.
Totes les plagues es van desencadenar durant la seva presidència. El 2019, un terrorista va matar 51 persones a dues mesquites; Ardern va prendre mesures per millorar el control d’armes i va plantar cara al supremacisme amb gestos i paraules. Coberta amb un mocador negre va afirmar: «Ells [referint-se a les víctimes] som nosaltres. La persona que ha perpetuat aquesta violència contra nosaltres no ho és». El desembre del mateix any, el volcà White Island va entrar en erupció i va causar la mort de 22 persones; la sensatesa i la sensibilitat d’Arden també van ser reconegudes. I les seves mesures severes durant la pandèmia van convertir Nova Zelanda en un dels països amb les taxes de mortalitat més baixes del món. Entre sotrac i sotrac, Ardern va tenir una filla, que va portar a l’Assemblea General de les Nacions Unides. Amb el seu lideratge empàtic i centrat en el benestar de les persones, la seva imatge com a icona del progressisme i el feminisme es va enfortir... fins que es van obrir les primeres esquerdes.
Entretots
Les mesures de vacunació van generar reaccions i un grup de manifestants es va atrinxerar durant setmanes fora del Parlament, cada vegada amb actituds més amenaçadores cap als polítics. La policia va carregar amb duresa per dissoldre’ls i les escenes van arribar a una violència insòlita en un país de relativa serenitat i estabilitat social. No només la calma es va esquerdar, la transformació que Ardern havia promès en temes crucials com el preu de la vivenda, el combat contra la pobresa infantil i el medi ambient no s’han materialitzat. El seu partit s’està desplomat en les enquestes.
Després de sis anys difícils, Ardern se sent esgotada i cedeix el comandament. La seva renúncia és una lliçó de valentia, sinceritat, responsabilitat i coherència. Tot i que, inevitablement, deixa un regust amarg. En la batalla global ideològica, el bàndol progressista i feminista ha perdut un focus de llum important.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.