Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Turisme, motor de progrés i qualitat de vida
El turisme no s’ha d’entendre com a generador d’incivisme, gentrificació i pèrdua d’identitat, sinó com una palanca per generar riquesa i proporcionar progrés, benestar i qualitat de vida
jgarcia24146242 barcelona 2013 11 08 la pedrera finalista del concurso180319175949
Hem tancat l’any amb unes xifres molt properes a les del 2019, tant en nombre de visitants com en despesa. En algunes zones i sectors les dades han superat els obtinguts durant la prepandèmia, per tant podem afirmar que el 2022 ha sigut l’any de la remuntada. La tornada de visitants, molt esperada per alguns, ha anat acompanyada també de veus crítiques cap al turisme i les seves externalitats negatives. Per aquesta raó, crec que és el moment idoni per analitzar què ha suposat el turisme a Catalunya en els últims anys.
Avui som un país obert al món, un territori interessant per visitar i viure, i una zona admirada pel seu patrimoni cultural en part gràcies a l’activitat turística. Amb el pas del temps, l’arribada de visitants i l’interès que han mostrat ens ha portat a tenir infraestructures de primer nivell, hem pogut projectar els nostres atractius a tot el planeta i hem captat l’interès per invertir en el nostre país, on el clima, la gastronomia i la seva gent l’han fet un lloc propici per viure i treballar.
Entretots
A més, no oblidem que el turístic és un sector tractor que reactiva i afavoreix àmbits de l’economia catalana més enllà de la seva pròpia activitat, com la indústria agroalimentària, la construcció i el sector cultural. La pandèmia ha remarcat de manera significativa la importància del turisme com a plataforma per impulsar el teixit productiu català. I no vull passar per alt que les actuacions vinculades al turisme per oferir una millor destinació reverteixen directament i en primer lloc en la millora de la qualitat dels serveis als ciutadans i ciutadanes de Catalunya.
En aquest exercici d’anàlisi de tot allò que ha reportat el turisme no podem obviar tots aquells aspectes que s’han de reparar perquè acabin sumant i no restant. Hem de transformar tot allò necessari perquè el turisme sigui part de la solució per a la nostra ciutadania i no el problema. Per això, des del Departament d’Empresa i Treball, a través de la direcció general de Turisme, estem treballant en la transformació del nostre model turístic per proporcionar als visitants una oferta de més qualitat i diversificada, i menys estacional i concentrada territorialment. Però sempre fent compatible l’activitat turística amb la vida en els nostres municipis.
Som un referent perquè estem fent bé les coses; ara hem de fer un pas més i ser capaços d’aconseguir complicitats amb tota la societat catalana. El turisme no s’ha d’entendre com a generador d’incivisme, gentrificació i pèrdua d’identitat. Ha de ser vist com el que és, una palanca, un aliat no només per generar riquesa, sinó també per proporcionar als ciutadans i ciutadanes progrés, benestar i qualitat de vida.
Notícies relacionadesAls catalans ens agrada viatjar, també som visitants i quan descobrim llocs nous ho fem amb respecte, tolerància i ganes d’aprendre. Ens agrada que ens tractin bé, que confiïn en nosaltres i ens mostrin el millor de la destinació i la seva manera de ser. L’hospitalitat que volem rebre quan marxem fora és la que hem d’oferir nosaltres. I si algú crea inconvenients lligats a l’incivisme, hem d’aplicar els mecanismes que regulin aquest mal comportament.
La nostra societat ha de saber que des de la direcció general de Turisme hem impulsat el Compromís Nacional per un Turisme Responsable, l’eina que ha d’ajudar a transformar el nostre model turístic català cap a un de més ètic, innovador i sostenible.