NEWSLETTER
Salari, preu, capital
Com va avançar Gabriel Ubieto fa setmanes als subscriptors d’EL PERIODICO, el Govern ha apujat el salari mínim interprofessional (SMI) a 1.080 euros. Aquesta és una de les tres palanques que té l’Executiu per intervenir en el mercat laboral. Les altres dues, salari dels funcionaris i pensions, també les ha incrementat al ritme de la inflació disparada. L’SMI afecta directament un nombre relativament reduït de treballadors, però és la referència en les negociacions col·lectives i en alguns convenis indexats. Sánchez s’assegura l’aplaudiment entusiasta dels sindicats en un any electoral, cosa que és legítima. La CEOE es va despenjar de l’acord per una raó molt senzilla. Aquest tipus d’augment dels salaris és assumible per als seus associats que estan acumulant beneficis però inadmissible per als que estan comprimits per la impossibilitat de traslladar als preus l’augment dels costos, sigui per raons de competitivitat i fins i tot de regulació.
Sense voler-ho i sense alimentar la crítica fàcil, l’SMI es convertirà en un agent inflacionista. Així que, d’alguna manera, el Govern es dispara un tret a l’altre peu, el de la lluita contra la pujada de preus. Quan la inflació passa a la tercera ronda i penetra en els salaris, deixa de ser conjuntural per ser estructural i només té marxa enrere amb operacions traumàtiques com la devaluació interna que vivim després de la crisi del 2008.
Notícies relacionadesPedro Sánchez va justificar la mesura amb un argument incontestable: ¿Pot una empresa deixar d’apujar els salaris quan té uns beneficis de 600 milions d’euros? Evidentment, fins i tot Antonio Garamendi respondria que no. Però a un doctor en economia com el president no se li escapen tres coses. Si aquesta és la lògica, ¿què passa quan una empresa perd 600 milions d’euros? ¿quin capital ha hagut de captar per acumular aquests beneficis? No és el mateix acumular beneficis de tal mida amb una inversió de 2 milions d’euros que de 20.000 milions. I l’última, ¿quantes empreses van guanyar 600 milions d’euros l’any 2022 a Espanya? Perquè la norma aplica totes.
Espanya té un marc de negociació col·lectiva que no es correspon plenament al cabal europeu. El franquisme va negar tots els drets als treballadors a canvi de blindar els acomiadaments amb un esperit paternalista. La democràcia, com no podia ser de cap altra manera, va reconèixer als treballadors tots els seus drets però no va introduir criteris vigents a tot Europa com el vincle entre salaris i productivitat o entre salaris i beneficis. El clima de pacte social durant la pandèmia podria haver permès avançar en aquesta línia. Però la CEOE no va aguantar la pressió de la premsa afí al PP i la vicepresenta Díaz va sucumbir al troskisme dels seus socis de Podem. Queda pendent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.