Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
És necessari canviar el sistema alimentari
Atès que un terç dels gasos amb efecte hivernacle s’originen en el model alimentari, és imprescindible un canvi del que predomina al món occidental
Un estudi publicat a la revista ‘Science’ (Clark et al., 2020) adverteix que per aconseguir complir l’acord de París (de no sobrepassar un augment de la temperatura global d’1,5 ºC i, si és possible, de 2 ºC al final del segle, respecte a l’era preindustrial), no és suficient amb substituir les energies fòssils per energies renovables, per a això és necessari també canviar el model alimentari. Això es deu al fet que la producció d’aliments representa a nivell mundial d’un 21% al 37% del total dels gasos amb efecte hivernacle (GEI) causants del canvi climàtic.
Els tres principals GEI són l’anhídrid carbònic (CO2), el metà (CH4) i l’òxid de dinitrogen (N2O). S’estima (FAO) a nivell mundial que un 30% dels GEI s’originen en l’agricultura. Dins d’aquesta, un 35,4% originats en la desforestació de la terra (que allibera CO2) per destinar-la a la cria de bestiar o cultiu de cereals, un 30,5% per la fermentació dels fems de la ramaderia i les purines de l’orina (que origina N2O i CH4), un 25% per la fermentació entèrica dels remugants (bestiar oví i boví) que genera CH4, un 3,4% per l’ús de fertilitzants nitrogenats (que generen N2O) i un 5,7% per altres fonts. La cria de bestiar genera un 18% del total de GEI a nivell mundial, consumeix un 35% dels cereals i un 8% de l’aigua potable (per produir mig quilo de carn de vedella es requereixen 6.000 litres aigua).
El nostre grup d’investigació va estudiar els GEI originats en la dieta de la cohort EPIC d’Espanya (González et al., EJPH 2021), basat en l’anàlisi de la ingesta de més de 40.000 participants. Un 40% dels GEI de la dieta provenen del consum de carn vermella i processada i un 20% del consum de productes lactis. És a dir, un 60% són aliments d’origen animal. Per contra, els aliments d’origen vegetal (fruites, hortalisses, llegums i cereals) representen menys del 12% de tots els GEI originats en la dieta. Nombrosos estudis al món mostren els mateixos resultats.
Entretots
Existeix igualment una consistent evidència científica que mostra que un excés d’aliments d’origen animal (principalment carns vermelles i embotits) augmenta el risc de malaltia cardiovascular, ictus, diabetis, diversos tipus de càncer i obesitat. Per contra, un alt consum d’aliments d’origen vegetal redueix el risc d’aquestes malalties. El que és bo per a la salut humana és bo per a la salut del planeta i el que és bo per a la salut del planeta ho és per a la salut humana.
L’emergència climàtica que patim al món és innegable, els estudis científics mostren que l’emissió de GEI continua augmentant i la temperatura continua pujant, cosa que pot conduir a una catàstrofe humanitària. Atès que un terç dels GEI s’originen en el model alimentari, és imprescindible un canvi del model predominant al món occidental (basat en aliments d’origen animal per un altre de basat en aliments vegetals) per mitigar el canvi climàtic. El canvi depèn també de les nostres decisions.