El nostre món és el món | Article de Joan Tapia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Barcelona perd pistonada?

El ‘Financial Times’ creu que les causes han sigut un discurs populista sobre el descontent i que els líders han donat l’esquena al món

1
Es llegeix en minuts
¿Barcelona perd pistonada?

JOAN CORTADELLAS

N’hi ha prou de veure l’espai que els diaris del cap de setmana van dedicar a l’aeroport per constatar que Salvador Illa la va encertar quan el va posar de condició prèvia al pacte pressupostari. Es torna a parlar d’un projecte capital que el Govern va enterrar.

Però discutir no és construir. I el ‘Financial Times’ –la bíblia del món econòmic europeu– va publicar divendres un article amb un títol alarmant: ‘How Barcelona lost its way’ (Com Barcelona va perdre el rumb). El text és equilibrat i parlen des de qui va vendre el seu emblemàtic hotel pel soroll social fins a Ada Colau, Pere Aragonès i el president de Seat, però el diagnòstic és que la ciutat va perdre l’empenta del 92 i s’ha instal·lat en la morositat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

¿Causa? La incertesa del procés independentista, alguna violència –puntual però aparatosa– i un clima reticent a les noves iniciatives. La Barcelona del ‘no’.

El ‘FT’ resumeix: «Un diagnòstic populista erroni sobre les causes del descontentament econòmic, la divisió política que impedeix la cooperació i una introversió dels líders, que han donat l’esquena al món». Un empresari americà diu que «la ciutat, quedant-se aturada, està retrocedint», i el president de Seat, que «els polítics, no només alguns, es van tancar en si mateixos i en el seu dogma».

Ningú ha de menystenir el que diu el ‘FT’ de la capital catalana. I hi ha més coses. Com escrivien dilluns en aquest diari Agustí Sala i Paula Clemente, el 2017-2022 Barcelona ha tingut una pèrdua neta de 2.478 seus socials, mentre que Madrid n’ha guanyat 1.733. I han fugit seus emblemàtiques d’empreses que segueixen aquí amb gran implantació.

Notícies relacionades

No és la fi del món, però sí moment de rectificar. Amb un aeroport com el d’altres capitals europees, des del qual es voli sense escales a la Xina i el Llunyà Orient. Barney Jopson, el corresponsal del ‘FT’, creu que ja s’ha començat amb el pacte transversal ERC-PSC. ¿Sí?

El que més em va inquietar és que l’article va ser el tercer més llegit del diari. Tot i que potser és bo. Barcelona encara no és irrellevant.