Llimona & vinagre | Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Dora María Téllez, la irreductible Comandant Dos
No sembla quedar rastre de la timidesa de la seva joventut, però sí la clara determinació de continuar lluitant per la democràcia, la llibertat i els drets humans a Nicaragua
«El pla semblava una bogeria massa simple», així comença la crònica que Gabriel García Márquez va escriure per a l’agència EFE i va publicar l’ABC sobre l’‘Operació Chanchera’. Agost del 1978, durant 45 hores, senadors, diputats i altres figures rellevants del règim d’Anastasio Somoza van ser segrestats en un assalt al Palau Nacional de Nicaragua. L’operació es va considerar el principi del final de la dictadura. Una «bogeria» que va aconseguir l’alliberament de 50 presos polítics, el pagament de mig milió de dòlars, la garantia de sortida dels 25 guerrillers del comando i rellevància internacional per al Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN). Al comandament de la negociació va haver-hi la Comandanta Dos, l’única dona del comando: «Dora María Téllez, de vint-i-dos anys, una noia molt bonica, tímida i absorta, amb una intel·ligència i un bon judici que li haguessin servit per a qualsevol cosa gran en la vida», va escriure García Márquez. I, sens dubte, li han servit.
Téllez té ara 67 anys i és una dels 222 presos polítics que Daniel Ortega ha expulsat del país. No sembla quedar rastre de la timidesa de la seva joventut, però sí la clara determinació de continuar lluitant per la democràcia, la llibertat i els drets humans a Nicaragua. Ara, l’opressió té el rostre del seu antic company d’armes. Si Ortega és l’home que ha traït els ideals de la revolució, el borratxo de poder absolut que ha sumit el país en un nou règim d’opressió i crueltat, Téllez és la voluntat de la resistència, la consciència insubornable. Un encarna el naufragi de les utopies. Ella, la possibilitat de l’idealisme, memòria viva i símbol del sandinisme.
«El cap com un Alka Seltzer», efervescent, així es descriu Téllez des d’un hotel pròxim a Washington on són allotjats tots els expulsats: periodistes, empresaris, camperols, jubilats o estudiants... A la una del matí de dijous passat, la van despertar, li van donar roba de civil i, junt amb altres presos, la van pujar a un autobús que els va conduir a un aeroport. En un xàrter van arribar als EUA, repudiats com apàtrides pel tirà Ortega. El vol va suposar per a la mítica Comandanta Dos el final de 605 dies de presó en condicions penoses: un cubicle sense finestres de 6x4 metres que no li estava permès abandonar. No li permetien llegir ni escriure, però ella no va deixar de fer-ho mentalment. Tampoc va voler abandonar el seu cos. Cada dia dedicava tres hores a l’exercici: «80 voltes, 15 metres cada volta». Va ser tanta la seva obsessió per mantenir-se en forma que va arribar a fer-se mal a un peu.
Notícies relacionadesObsessió, tossuderia, afany, perseverança... Téllez (Matagalpa, 1955) personifica totes les expressions de la resistència. De nena es recorda eixerida, revoltosa i àvida lectora: «Molt desafiadora. Molt rebel. A casa meva no era vist com un problema, però a l’escola sí. Sobretot, en una escola de monges», als 17 anys va començar el seu acostament al FSLN, estudiava medicina, però la va abandonar per anar-se’n a la clandestinitat. El 1975 va anar a Cuba per rebre entrenament militar. Dos anys més tard, va tornar a Nicaragua i, en un campament a la frontera amb Hondures, va conèixer Daniel Ortega, qui dècades després es convertiria en el seu carceller. La revolució va triomfar i, durant la primera administració sandinista, Téllez va ser ministra de Salut. Però tot es va torçar. El 1995, va fundar el Moviment Renovador Sandinista, prestigiós Unamos, per reivindicar la democràcia i la justícia social perquè «Nicaragua és una dictadura familiar de Daniel Ortega, família i amics».
Entretots
García Márquez tancava la seva crònica del 1978 amb un apunt del Comandant Uno, Hugo Torres Jiménez, davant l’explosió de joia popular: «Ja veu, això és l’únic que no es pot comprar amb plata». Torres Jiménez va ser company de Téllez a Unamos, també va ser empresonat el 2021, va morir a la presó en condicions encara no aclarides el 12 de febrer del 2022. Des dels EUA, Téllez i els seus companys l’han recordat. ¿I ara? Ortega «ja no suportava la pressió interna, la resistència nostra i la pressió internacional. No va poder doblegar ningú, a cap pres o presa política», afirma Téllez. «En aquesta lluita pels nostres drets i llibertats cadascun de nosaltres, cadascuna de nosaltres té un paper. Petit, mitjà, gran, no importa la mida. Tots podem fer alguna cosa». Espanya ha ofert nacionalitat i asil a tots els expulsats. D’alguna manera, la seva lluita també és la nostra.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.