NEWSLETTER

El serial dels globus vist des de Wuhan i Ucraïna

1
Es llegeix en minuts
El serial dels globus vist des de Wuhan i Ucraïna

RANDALL HILL / REUTERS

Ara fa tres anys no vam donar la importància que mereixia a les notícies que arribaven de Wuhan i un nou coronavirus. Ara fa un any encara pensàvem que això d’Ucraïna no passaria d’una fanfarroneria de Putin. Ens acabem de treure les últimes mascaretes i estem acabant de passar el segon hivern en guerra. Així que aquest serial dels globus entre els Estats Units i la Xina no sabem com tractar-lo. La temptació és processar-lo com una anècdota. Però els nord-americans ja han reconegut que n’han fet caure tres i el Canadà, un. Per acabar-ho d’adobar, ara Adrián Foncillas, el nostre corresponsal a Pequín, explica que els xinesos revelen que l’últim any han identificat deu artefactes similars, pel que sembla nord-americans, sobrevolant el seu espai aeri. Per rematar el surrealisme de l’episodi, un portaveu del Pentàgon no va descartar que puguin ser «ovnis», tot i que després va ser desmentit. 

Notícies relacionades

¿Què hi ha en el fons? Sens dubte, una tensió latent entre la Xina i els Estats Units que ja fa temps que expliquem que pot ser la nova guerra freda, especialment segons com acabi la invasió d’Ucraïna. En aquest context, els globus no serien cap anècdota, sinó un pas més en una escalada de tensió similar a les que hem vist tantes vegades a les pel·lícules sobre la Guerra Freda entre els Estats Units i l’URSS. El sentit comú ens portaria a pensar que al segle XXI l’espionatge seria un assumpte cibernètic i no dels temps de Jules Verne. Però també sabem que el dimoni està en els petits detalls. Continuarem explorant què passa amb els globus, però vistes les últimes experiències ens inclinem per dir que res de bo. 

Els governs sempre han mentit i el periodisme ha desenvolupat els últims 200 anys un mètode per combatre aquestes i altres mentides. El repte de l’entorn digital és que ara la mentides arriben al públic sense passar, moltes vegades, pels mitjans, i el periodisme s’ha de dedicar no a desmentir els poderosos, sinó a rebatre les masses que, sovint, són també els seus lectors més fidels i, en el fons, els seus clients. En fi, que ara els globus sonda ens arriben pels llocs més inesperats, però ja estem en guàrdia.