Article de Jordi Puntí Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Kafka a la Ciutadella
Avui dia alguns gossos de ciutat tenen noms més sofisticats
Em trobava al parc de la Ciutadella, en aquella hora del capvespre en què els gossos treuen els seus amos a passejar. Corrien amunt i avall —els gossos— perseguint pilotes, jugant o marcant territori, i algú va cridar «¡Rocky!». Dos dels gossos van alçar les orelles i juraria que es van mirar un instant. Tot i que només un va apropar-se al seu amo, l’escena em va fer rumiar: ¿què deu passar al cervell d’un gos, quan s’adona que n’hi ha un altre que es diu igual? Probablement res, però el cert és que som poc originals triant noms. Molts canaris es diuen Papitu; molts gats es diuen Lluna, o Blanquet; molts gossos es diuen Toby, Tuca, noms així. Normalment, el que val per a un gos no val per a un gat, i a l’inrevés. Anys enrere vaig tenir un veí que sempre posava el mateix nom als seus gossos: Lucas, Lucas II, Lucas III... Quan un se li moria, n’adoptava un altre d’igual, sempre un Schnauzer negre. Semblava que rebutgés el pas del temps.
Entretots
Pel seu caràcter únic, hi ha dues races que atreuen noms menys evidents: els cavalls i els lloros. En el cas dels cavalls d’hípica, és com si la seva noblesa obligués el propietari a buscar-los un nom amb pedigrí, tot i que a vegades també sembla que hagin obert el diccionari a l’atzar. Una consulta a les curses a l’hipòdrom de la Zarzuela deixa aquests noms: Tres de Trébol, Urogallo, La Menina, Sir Thomas... Els lloros, i més ara que alguns són famosos a les xarxes socials per les seves habilitats, demanen noms divertits. Tinc constància d’un Pavarotti, d’un Luis Miguel i d’un Chico (que imita molt bé la Beyoncé). L’escriptor Toni Coromina va conviure molts anys amb el lloro Ramallets, que sabia cridar «‘¡Viva España!’», entre molts altres sons i paraules. El recorda en un dels textos del recull ‘Set homes i un lloro’ (‘L’Avenç’). Tot plegat em fa adonar que avui dia alguns gossos de ciutat tenen noms més sofisticats. En aquest gran teatre que és la Ciutadella n’he sentit d’escriptors (Kafka), de músics (Bowie) i d’actrius (Greta), i potser és un pas més en l’intent d’humanitzar el millor amic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.