Article de Rosa Paz Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Les paraules no són innocents
Del «¡que els voti Txapote!» al «Codi Penal de ‘La manada’» o l’ús d’eslògans insidiosos per erosionar l’oponent
Sense arribar al grau d’infàmia que suposa el «¡que els voti Txapote!» que Isabel Díaz Ayuso, copiant un eslògan de l’extrema dreta, va etzibar en seu parlamentària al socialista Juan Lobato, dir que el PSOE, Pedro Sánchez, per ser més precisos, pretén tornar al «Codi Penal de ‘La manada’» amb la seva reforma de la llei del ‘només sí és sí’ és, si més no, insidiós i, sens dubte, deslleial amb el partit amb el qual Unides Podem és soci de Govern. De fet, els que més repeteixen aquesta afirmació són precisament dues ministres que s’asseuen a l’Executiu que presideix Sánchez. Les paraules no són innocents. Ho va dir l’escriptor José Saramago i és una gran veritat. Les paraules no són innocents mai. I encara menys quan no són espontànies i, per tant, potser irreflexives o producte de la ira, sinó que responen a una meditada estratègia per marcar territori i erosionar la imatge de l’altre, en aquest cas, el coalitzat al qual volen arrabassar el lideratge, almenys en el moviment feminista.
Aquest objectiu, el de liderar el feminisme, sembla clar, però s’entén menys l’afany de mirar d’estendre l’antisanchisme, tan ferri entre els votants de les dretes, també als de les esquerres. Més que res perquè, tret que es tracti d’una estratègia suïcida –tan pròpia de l’esquerra de l’esquerra–, dirigida a dinamitar qualsevol possibilitat de continuar en el poder, el que sembla clar és que la permanència del Govern de progrés depèn que tant al PSOE com a l’espai que lidera Yolanda Díaz, se suposa que amb la incorporació d’UP, els vagi mitjanament bé a les eleccions. Així que marcar posició és lògic i segurament necessari, perquè al cap i a la fi aquestes forces polítiques competeixen al mateix espai electoral, però utilitzar, per fer-ho, el descrèdit de l’aliat (¿o ja el veuen com un adversari?) és, es miri per on es miri, exagerat i, fins i tot, perillós. Més que res perquè, tot i que Sánchez sembla fet d’acer inoxidable i es desenvolupa amb una seguretat que en ocasions sembla estar per sobre de les seves possibilitats, la rebel·lió de les dues ministres de Podem pot acabar per desgastar, sí o sí, el seu lideratge. En especial, entre els socialistes, alguns dels quals anhelen un cop d’autoritat del president i que les faci fora del Govern.
Entretots
Aquesta baralla és especialment arriscada quan cap dels partits de l’esquerra va sobrat de vots. De la lectura dels sondejos, excepció feta del baròmetre del CIS, es deriva que les expectatives electorals dels socialistes no són tan bones com voldrien, ni ho són tampoc les dels seus socis. No tant a les eleccions municipals i autonòmiques, a les quals la personalitat dels candidats i la gestió dels seus governs pesen tant com l’afany de la dreta d’esperonar l’antisanchisme, sinó a les generals, a les quals els socialistes podrien tenir més problemes. Tant per les seves aparentment minvants possibilitats com per les dels aliats a la seva esquerra, que semblen exigües, als quals tampoc sembla beneficiar, almenys de moment, aquesta batalla. Segurament és per això que Yolanda Díaz prefereix transmetre una imatge de bon rotllo amb els seus col·legues socialistes del Govern, en particular, amb Sánchez, i no participar en les estratègies corrosives de les seves companyes de coalició.
Més enllà de quins siguin els objectius electorals últims que els mouen, convindria meditar sobre l’ús i abús d’eslògans insidiosos per erosionar el rival electoral, frases a les quals la societat espanyola sembla estar molt acostumada. Ni tan sols ha generat escàndol l’ominosa al·lusió de la presidenta de Madrid a l’etarra condemnat pels assassinats de Miguel Ángel Blanc, Gregorio Ordóñez, Fernando Múgica o Fernando Buesa, feta per criticar els pactes de Sánchez amb Bildu. Com tampoc el genera la repulsiva menció que fa Podem a ‘La manada’ quan la part socialista del Govern intenta arreglar el desgavell penal que han causat alguns errors en l’elaboració de la llei del ‘només sí és sí’. Si aquest és el to dominant, quan encara falten uns mesos per a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig i deu per a les generals, ¿quanta desmesura queda encara per veure?
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.