Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Permís per narrar
Les dones palestines hem tingut i continuem tenint un rol imprescindible en la lluita dels drets del nostre poble
Edward Said, intel·lectual palestí i figura clau en la creació de coneixement crític, apuntava l’any 1978 a l’article ‘Permís per narrar’ com la creació del relat està estretament lligada als dispositius de poder. En aquest marc a les persones palestines se'ns ha desproveït dels canals, l’accés i els mitjans per parlar de la nostra història. En definitiva, com sempre han parlat per nosaltres.
En aquest nosaltres em refereixo a les palestines que viuen a la presó a l’aire lliure més gran del món, la Franja de Gaza. A les palestines que viuen com a ciutadanes de segona al que actualment és l’Estat d’Israel i que per nosaltres és la Palestina històrica. A les palestines que viuen a Jerusalem i Cisjordània confinades entre el Mur de separació i els ‘checkpoints’. En aquest nosaltres incloc les més de 7 milions de palestines de la diàspora. Les que hem nascut fora de Palestina, però hi estem lligades en tots els àmbits i no podem tornar perquè Israel ens nega el dret de retorn.
Entretots
45 anys després, observem com les reflexions de Said continuen sent de rabiosa actualitat. Es segueix parlant dels temes que ens ocupen, sense ni entrevistar-nos, ni esmentar-nos, ni citar-nos. Es segueix parlant de nosaltres, sense nosaltres.
Com a presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya soc testimoni com sovint des dels mitjans, la societat majoritària i certs sectors del feminisme blanc, se’ns representa com a dones submises, “víctimes” de la nostra cultura que és presentada com a inherentment masclista i se’ns nega la configuració del nostre propi relat. Se’ns ignora, silencia i criminalitza.
Les dones palestines hem tingut i seguim tenint un rol imprescindible en la lluita dels drets del nostre poble. Veiem la lluita contra el patriarcat intrínsecament lligada amb la lluita anticolonial, per la nostra autodeterminació i la fi de l’apartheid israelià.
Enmig de la creixent violència per part d’Israel -més de 60 palestines assassinades enguany, més d'una persona per dia-, l’anunci de l’alcaldessa de Barcelona va ser rebut a Palestina com un bri d’aire entre tant ofec.
En aquest context, veiem amb preocupació com se li fa el joc a un relat que associa les crítiques a les polítiques sionistes de l’Estat d’Israel amb l’antisemitisme i no ho permetrem. La lluita pels drets del poble palestí forma part de la lluita global en contra del racisme i el colonialisme. Estem en contra del racisme en totes les seves formes.
Notícies relacionadesLa suspensió de relacions institucionals amb Israel ha rebut el suport, entre d’altres, de quatre premis Nobel de la pau, actrius de Hollywood, filòsofes, associacions de defensa dels drets humans palestines i internacionals i de 26 associacions jueves d’arreu del món que no volen ser instrumentalitzades pel sionisme per tapar els crims contra el poble palestí.
Com a dones joves palestines feministes i antiracistes, mentre seguim resistint sota el brutal règim d’apartheid israelià, agraïm el gest de Barcelona i demanem que siguin moltes més qui el segueixin.