Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La banca i el petit estalviador

No s’entén per què no s’ofereix una rendibilitat coherent als dipòsits dels clients, a diferència del que passa en països de la Unió Europea

1
Es llegeix en minuts
La banca i el petit estalviador

Carlos Luján / Europa Press

Els elevats tipus d’interès han vingut per quedar-se una bona temporada. Així, el sistema financer s’ha adequat a aquesta nova realitat, traslladant automàticament els interessos més grans a les hipoteques vigents a tipus variable i a tota la seva operativa creditícia. No obstant, es nega a oferir una rendibilitat coherent als dipòsits dels seus clients, a diferència del que passa en països de la Unió Europea.

Malgrat assumir la singularitat d’un negoci bancari que s’enfronta, a més, a escenaris carregats d’incerteses, no s’arriba a comprendre el perquè de la seva actitud. El benefici a curt termini d’aquesta política no compensa en absolut el perjudici reputacional per al sistema financer en el seu conjunt.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Així ho vaig sentir quan, fa poques setmanes, em va sorprendre una llarga filera de persones que, en un gèlid matí madrileny, atenien pacientment que el Banc d’Espanya obrís les portes. Al preguntar-los el motiu de l’espera, em van indicar que pretenien adquirir lletres del tresor, que ofereixen una rendibilitat pròxima al 3%, i van criticar agrament la banca privada per les dificultats que els plantejaven per comprar aquest deute públic. Assenyalaven que des de les sucursals es pretenia que invertissin en actius de rendibilitat poc més que simbòlica o en productes de més risc. Una indignació augmentada al referir-se als beneficis de la banca, els salaris dels seus alts executius i la rapidesa a què van traslladar la pujada de tipus a les hipoteques.

El candent cas Ferrovial, més enllà de les posicions respectives, és un senyal del moment tan complex i amenaçador que vivim. La fractura entre uns i d’altres és cada vegada més gran i tot apunta a dues possibles sortides del creixent embolic en què ens anem sumint: o ho resolem per força o reconduint el malestar generalitzat des de l’empatia. En cas d’entendre el moment, la banca no pot trigar a reconèixer millor els dipòsits dels seus petits estalviadors. No tot és el compte d’explotació.