Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
El futur ha passat per Barcelona
El Mobile World Congress encoratja les companyies a accelerar la seva transformació digital per assegurar l’èxit empresarial
Un any més, la fira tecnològica més gran del món va prendre la ciutat de Barcelona per presentar l’últim en innovació de la mà dels principals líders d’avantguarda. Un espai dedicat a la transformació, empresa i negoci: és el termòmetre perfecte per entendre en quines direccions s’expandeixen els límits del teixit empresarial. La disrupció tecnològica viscuda durant l’esdeveniment ve determinada per les seves principals àrees focus: xarxes 5G, FinTech, OpenNet i tecnologies Cloud.
Les xarxes 5G i 6G han vingut per transformar l’experiència de l’usuari en els pròxims anys com el següent esglaó en el recorregut de l’evolució tecnològica, tant en qüestions de comunicacions com en l’àmbit de l’entreteniment. La Realitat Augmentada (AR) i la Realitat Virtual (VR), nínxol íntimament relacionat amb el 5G, presenten opcions interactives que permetran oferir a les companyies una experiència de client mai abans experimentada: viure i sentir productes comercials sense la necessitat d’agafar-los físicament. És la màgia de la innovació i el futur de l’èxit per a les organitzacions a escala global. D’altra banda, la tecnologia Cloud, el pilar de les tecnologies de connectivitat: internet de les coses o de les olors, com hem pogut comprovar a la fira, ‘big data’, intel·ligència artificial (IA)... Són només alguns exemples que necessiten el núvol per sostenir aquesta innovació. És més, es preveu que continuï creixent, ja que és la principal condició per a la transformació tecnològica.
La intel·ligència artificial (IA), especialment la generativa i la robòtica, prenen una gran presència, sobretot en la indústria: càrrega i descàrrega, reconeixement facial... Això possibilitarà una aposta més gran per la sostenibilitat: una altra prioritat global, exigida majoritàriament per les noves regulacions i exigències dels consumidors.
Entretots
La tecnologia financera s’ha convertit en un dels temes crucials, accelerada sobretot per la pandèmia. El sector financer experimenta la transformació tecnològica més gran, amenaçant models existents i creant-ne altres de nous. La digitalització dels pagaments i el necessari equilibri entre simplicitat i seguretat són els principals desafiaments de les ‘PayTech’.
Un altre tema que sembla atraure cada vegada més l’interès, tot i que encara no estigui en primera línia, és la tecnologia quàntica (en què destaquen temes de criptografia i computació). Aquest ecosistema incipient és molt variat, i està format tant per ‘start-ups’ com per consorcis i multinacionals, que van fent-li un buit als seus equips de tecnologia i innovació. També als llocs de govern regionals, nacionals i supranacionals es busca donar un espai a empreses innovadores.
Aquesta edició del Mobile World Congress de Barcelona ha estat molt més lligada al negoci i la conversa empresarial, amb un format més pròxim a un esdeveniment que a una fira. Això s’ha notat no només en l’enfocament dels llocs, sinó també en els tons de les xerrades i en els mateixos perfils de les organitzacions assistents, com EY. En definitiva, una trobada clau per entendre el futur del sector tecnològic, establir sinergies i assegurar l’èxit empresarial a través de la tecnologia d’avantguarda.