L’espiral de la llibreta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El Clínic i la contesa cibernètica mundial

Historials de pacients i investigacions mèdiques, ¿al millor postor?

2
Es llegeix en minuts
El Clínic i la contesa cibernètica mundial

FRANCISCO AVIA

Transcorre el temps tan accelerat que les mones de Pasqua ja són als aparadors de les pastisseries, sobretot el recurrent vaixell de xocolata amb els seus pirates a bord. De nena, amb una barreja d’encanteri i terror, m’agradaven el Capità Garfi, l’univers de corsaris, bucaners i filibusters al Carib i jugar amb el meu germà als abordatges amb unes botes d’aigua que anomenàvem ‘katiuixkes’ (llavors encara plovia). Platges blanques, cofres de perles i vaixells amb les veles inflades pel vent. Suposo que la fascinació prové de la imatge falsa del pirata, forjada en la literatura i el cine, com un ésser libèrrim i sense amo, famolenc d’atzars, una espècie d’heroi capaç d’enfrontar-se als galions de sa majestat catòlica en defensa dels més desemparats. Ara, res a veure. El món va canviar irremissiblement després dels atemptats de l’11-S, i els filibusters han perdut l’aura romàntica del bon lladre. Els pirates informàtics actuen des de l’anonimat i la impunitat. A matadegolla.

Extorsió directa

A poc a poc, el Clínic recupera la normalitat després del ciberatac al seu sistema informàtic sofert el passat 5 de març. A tota llei, el Govern s’ha negat a pagar el rescat de 4,5 milions de dòlars que demanen els delinqüents, però el sabotatge deixa al darrere una estela d’incerteses. ¿L’han perpetrat els geníssers de Ransom House? ¿Provenen aquests pirates de Rússia? ¿De la Xina? ¿De l’Iran? Produeix esgarrifances la possibilitat que s’atreveixin a filtrar els historials mèdics a la ‘deep web’ o a extorsionar directament els pacients: la teva biòpsia a canvi d’ics milers d’euros. La intimitat com a mercaderia esbudellada. Esborronador. Els ‘hackers’ han robat també el fruit d’investigacions sobre el càncer i malalties autoimmunes, sufragades amb diners públics. ¿Acabaran en mans del millor postor?

Notícies relacionades

Les guerres es transformen. De la mateixa manera que assistim a una ‘proxy-war’ (guerra per delegació) a Ucraïna, ens trobem immersos en una contesa cibernètica mundial. Diuen els experts que si el cibercrim fos una economia, seria la tercera més gran del món, només per darrere dels Estats Units i la Xina. I fa l’efecte que les respostes són individuals, a la defensiva, de qualsevol manera.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

A principis del segle XVIII, amb la pau d’Utrech (1713), un tractat pel qual Espanya va perdre el monopoli, reconeixent que tant Anglaterra com França i Holanda, tenien dret a comerciar al Carib, la pirateria es va convertir en un problema global. Només la van desallotjar quan es van posar a lluitar tots a una.