Error del sistema | Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Comporteu-vos, les unes i les altres
L’última campanya d’Igualtat incideix en el missatge que es llança de manera reiterada des del ministeri: amb Unides Podem ha arribat el ‘veritable feminisme’ al Govern
Sexe i menstruació. N’hi ha prou amb una recerca ràpida als articles publicats sobre el tema per ensopegar amb la paraula: tabú. La regla com a sinònim de taca, d’impuresa, no només forma part d’una herència que encara es mira de superar, sinó que explica el retard científic en l’estudi de patologies vinculades a la menstruació, com l’endometriosi. Poca broma. Una cosa semblant passa amb el sexe i la menopausa. Més enllà dels fogots, el coneixement popular és escàs. I existeixen la sequedat vaginal i moltes altres disfuncions que dificulten no només les relacions sexuals, sinó la vida en general. Però hi ha tractaments específics per abordar-les. Tractaments que la majoria de les afectades desconeixen. Poca broma, de nou.
L’última campanya del Ministeri d’Igualtat –sí, aquesta tan criticada i d’aquest ministeri tan desacreditat– incideix sobre els dos temes. També sobre l’acceptació del propi cos i de l’aliè, de la diversitat i les cures. Ara que ja hem rigut a costa d’ella, ara que ens hem divertit tant amb aquestes ironies tan fines o aquestes facècies tan bastes, podem continuar parlant. Ja no de sexe, sinó de política.
‘Ara que ja ens veieu, parlem’ és el lema de la campanya. Les imatges dels cossos són realistes, allunyades del preciosisme. Volen ser descarades, però la provocació més gran de la campanya es troba en aquest ‘ja’. Perquè incideix en el missatge més o menys subliminar que es llança de manera reiterada des d’Igualtat: amb Unides Podem ha arribat el ‘veritable feminisme’ al Govern.
Entretots
És evident que això no és cert, i ho saben. Fer un exercici de memòria sobre els avenços feministes i els drets socials obliga a fer un reconeixement al PSOE. I això no entra dins de la seva estratègia política. UP juga a burxar en la bretxa generacional. I una part dels socialistes han contribuït a augmentar-la a l’afegir-se a aquesta onada de confusió –reacció– que mira de confrontar els drets LGTBIQ amb els èxits de les dones.
Són moltes les dones que, des de fa dècades, porten batallant per la igualtat. Van viure en la seva pròpia pell com de difícil era tot en l’inici de la seva carrera: la batalla pel reconeixement, pel mateix sou que els seus companys homes, per una conciliació que obligava a practicar malabars extenuants. Elles, millor que ningú, saben de la importància de sumar esforços progressistes. ‘Ara que ja ens veieu, comporteu-vos’, podria ser el seu lema. Comporteu-vos totes, les unes i les altres. Hi ha molt en joc. Poca broma.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.