Lluita per l’hegemonia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Putin rep el seu amic Xi Jinping
La Xina i Rússia han ressaltat la seva oposició als EUA, que consideren en decadència, perquè creuen que estan entossudits a impedir-los ocupar el lloc al món que legítimament els correspon
Aquesta setmana té diversos focus d’atenció, des de les mocions de censura a França i a Espanya fins a l’enèsima advertència de les Nacions Unides sobre l’acceleració suïcida de l’escalfament global, mentre la guerra d’Ucraïna continua en fronts més o menys estabilitzats amb moltes víctimes pels dos bàndols.
Però si s’ha de triar un esdeveniment em quedo amb la visita a Moscou de l’acabat de reelegir president Xi per entrevistar-se amb Putin, al seu torn recentment acusat de crims de guerra per la CPI. No ha sigut una visita de pau sinó per reafirmar la «relació estratègica especial» entre la Xina i Rússia, que Graham Allison ja considera «l’aliança no declarada més important del món», basada en l’oposició al model geopolític de governança que Occident ha imposat al món des de 1945 i, en particular, des del final de la Guerra Freda, tant pel que fa al repartiment de poder com a les normes que en regeixen el funcionament. Els dos països han ressaltat la seva oposició als Estats Units, que consideren en irreversible decadència, perquè creuen que estan entossudits a impedir-los ocupar el lloc al món que legítimament els correspon per la seva història i pes econòmic i politicomilitar. I ho deixen clar en el comunicat final de la visita, que recull idees de la Iniciativa de Seguretat Global de Xi i d’un recent article de Putin en què afirma que aquesta cooperació és clau per evitar l’ambició occidental de continuar dominant el món.
La seva relació és excel·lent. Putin diu que el món «enveja» el model xinès i Xi ja ha recolzat la candidatura de Putin a les presidencials del 2024. Durant tres dies plens de simbolisme s’han firmat múltiples acords que reforcen aquesta relació «sense límits» que els dos líders van acordar a Beijing, pocs dies abans de la invasió d’Ucraïna. Des d’aleshores les seves relacions en tots els àmbits s’han multiplicat i avui el iuan és la divisa més negociada a la Borsa de Moscou. Tot això amb l’objectiu d’aïllar les seves economies envers les sancions occidentals, perquè si hi ha alguna cosa que Xi no vol és la caiguda del seu amic Putin i que Rússia se sumeixi en el caos, tot i que no arribi –almenys de moment– a subministrar-li armes per no irritar gaire Washington i no fer perillar la seva relació amb Europa, el seu primer soci comercial.
Xi ha presentat a Moscou algunes idees per a un final negociat de la guerra a Ucraïna, una guerra que Beijing hauria volgut evitar perquè viola principis molt estimats a la seva diplomàcia (respecte a les fronteres, sobirania i integritat territorial, no-ingerència en els afers interns), i perquè ha provocat un alentiment del creixement global, una crisi energètica i un augment de la inflació que no convenen a ningú. A més debilita Rússia, amb la qual la Xina necessita comptar si un dia arriba la temuda confrontació amb els Estats Units, que molts consideren inevitable (Blinken creu que és possible «abans del 2027»). Alhora, és una guerra que manté ocupats a Europa els EUA i que porta inexorablement Rússia a l’òrbita de Beijing si bé no com a vassall, com ja diuen alguns, almenys com el soci menys important de la relació, perquè tot i que té armes nuclears la seva població i la seva economia són molt més petites. I això li convé a Xi.
Entretots
Per això la Xina manté una posició ambigua sobre la invasió, criticant les sancions occidentals i l’OTAN i demanant un alto el foc, que en les circumstàncies actuals afavoriria Rússia, i respecte per als «interessos legítims» del Kremlin, mentre també parla de sobirania i integritat territorial. A Occident aquestes idees s’han rebutjat, segons la meva opinió massa de pressa, com a esbiaixades a favor de Rússia, que les considera «una base per a una solució quan Occident i Kíiv estiguin preparats», mentre Zelenski s’ha mostrat obert a discutir-les amb Xi. En tot cas, són idees que poden constituir un instrument de propaganda fenomenal davant molts països del Sud Global, incòmodes amb el conflicte i reticents a prendre-hi partit perquè, bones o dolentes, són les úniques que hi ha sobre la taula i això augmenta l’interès del viatge aquesta setmana a Beijing del president Sánchez.
Resta el fet indiscutible que Xi és avui l’únic líder que pot torçar-li el braç a Putin. Una altra cosa és que li interessi fer-ho.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.