Anàlisi Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Laura Borràs: una condemna esperable

Els magistrats són sensibles al fet que no és just que qui va rebre els diners no vagi a la presó i en canvi sí que ho faci qui només va afavorir aquesta percepció econòmica

3
Es llegeix en minuts

Més enllà de tot el soroll mediàtic que ha acompanyat i que acompanyarà durant un temps variable aquest cas, el cert és que ningú esperava cap altra resposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que no fos una condemna. S’acusava Laura Borràs d’haver inspirat la divisió d’una quantitat de diners en diversos contractes a canvi d’una prestació de serveis d’una persona llavors afí a ella, per poder facturar la quantitat desitjada sense les restriccions pressupostàries que imposa la normativa administrativa. El tribunal qualifica aquesta actuació inqüestionablement irregular com a delicte de prevaricació administrativa, i entén que aquests contractes, juntament amb els pressupostos presentats, eren ficticis, no en el sentit que no es corresponguessin amb el servei prestat, sinó que s’havien fet només per eludir el límit pressupostari acabat de citar. Pel delicte de falsedat documental, Laura Borràs és condemnada a quatre anys i sis mesos de presó i quatre d’inhabilitació. Pel delicte de prevaricació administrativa se la condemna a nou anys addicionals d’inhabilitació.

La inhabilitació no hauria de tenir eficàcia immediata, i s’ha d'esperar que la sentència sigui ferma, cosa que passarà quan el Tribunal Suprem resolgui el recurs de cassació que la condemnada previsiblement presentarà els pròxims dies contra la sentència d’avui, sempre que confirmi la sentència, és clar.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Els dubtes que queden a partir d’ara són els que mouran els debats sobre aquesta sentència les pròximes hores, i en part constituiran els arguments del recurs. ¿La sentència és fruit d’una persecució política? ¿Hi ha hagut vulneració de drets fonamentals en aquest procés? ¿La pena és desproporcionada? Si no ho és, ¿com és que el tribunal que la condemna proposa l’indult parcial?

El primer dubte, tot i que té un caire polític, busca deslegitimar el tribunal, però té escàs recorregut, més enllà de la propaganda. Els fets no tenen absolutament res a veure amb la causa independentista, i defensar l’esmentada causa no suposa cap immunitat davant els tribunals. Tampoc persecucions injustes, però aquest és justament l’interrogant a aclarir en les següents preguntes. Jutjaran vostès mateixos.

Notícies relacionades

En aquest cas concret s’ha al·legat que s’ha vulnerat el dret al jutge imparcial, així com la vulneració del dret a la intimitat que hauria pogut provocar una manipulació de les proves. La primera al·legació –la del jutge imparcial– estava basada, sobretot, en les declaracions públiques contràries a l’independentisme del president del tribunal. No obstant, aquestes opinions, que són completament legítimes, podrien impedir-li jutjar processos relacionats amb l’activitat independentista, però no els delictes que cometi eventualment un independentista, que és molt diferent. I en tot cas, no inclouria els dos magistrats més del tribunal. Quant a la vulneració del dret a la intimitat i a la manipulació de proves, es referia als correus electrònics entre Laura Borràs i un dels acusats –el seu antic informàtic– que es van aconseguir, no com a conseqüència d’aquest procés, sinó de manera fortuïta per una investigació judicial anterior absolutament aliena a aquest. Ja només per això la possible sospita de manipulació era difícil de defensar, més enllà que existint autorització judicial era difícil dubtar de la versemblança dels correus confiscats, que a més no va concretar la defensa en quins extrems s’haurien manipulat. D'aquesta manera, la impugnació queda limitada a extrems tècnics que han sigut descartats motivadament pel tribunal.El tribunal, però, proposa un indult. En aquest sentit, els magistrats són sensibles al fet que no és just que qui va rebre els diners no vagi a la presó –pel pacte amb la fiscalia–, i en canvi sí que ho faci qui només va afavorir aquesta percepció econòmica, però que no es va lucrar. Per això proposa l’indult parcial, precisament per evitar aquest ingrés a la presó.

Això és el que dona de si la sentència. Queda per veure què diran el Tribunal Suprem i, en el seu cas, el Tribunal Constitucional. La sentència pot ser qüestionable –té un vot particular–, però està prou motivada. Haurem d’esperar al final.