Conflictes armats a l’Àfrica Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Més guerres
Des del Sudan fins a la costa atlàntica no queda ni un sol govern estable i amb capacitat de donar seguretat als seus ciutadans
A l’ombra d’Ucraïna sembla menor qualsevol altre conflicte, però n’hi ha i tot i que no ens arribin de manera tan directa anuncien una nova onada de violència global per a la qual no estem preparats. Al Sudan, malgrat un intent inútil d’alto el foc, les cancelleries occidentals han evacuat ciutadans i diplomàtics davant la impossibilitat de protegir-los. Aïllat, l’enfrontament entre militars al Sudan sembla difícil que sigui una nova amenaça a l’altura de la pandèmia o el conflicte a Ucraïna. El problema és que no és l’únic front en una franja de l’Àfrica, el Sahel, relativament pròxima a Europa on no queda ja ni un sol país indemne a la inestabilitat governamental, la proliferació de guerrilles i forces no estatals que intervenen en part per l’accés als recursos en part pel control d’una població que al final els pugui donar accés al poder.
Des del Sudan fins a la costa atlàntica no queda ni un sol govern estable i amb capacitat de donar seguretat als seus ciutadans. De Txad a Mauritània prolifera la irrupció de milícies gihadistes, reminiscències de l’antiga Al-Qaida o relacionades amb el que queda de l’Estat Islàmic, que estan aconseguint bona part del territori al nord d’aquests països on la sorra del desert no distingeix fronteres. El cas més crític ara és Burkina Faso, on el govern ha declarat la guerra total, una estratègia que si fracassa acostarà els mes radicals a la capital. Una cosa que ja passa a Níger i Mali. Aquests països, d’on s’està retirant l’antiga colònia de França, ara estan substituint els antics colons per mercenaris russos del grup Wagner. Com apunta Mariano Aguirre al seu nou llibre, ‘Guerra Fría 2.0’, la dinàmica de llavors es renova perquè Rússia i la Xina ocupin l’espai buit que deixa Occident. El problema no és només de pèrdua de poder, és que on abans hi havia recursos per a diplomàcia, cooperació, mediació i diàleg ara tot es concentra en les armes. Per allà avancen noves guerres.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.