Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Polítiques valentes perquè els canvis siguin a millor

El Govern ha adoptat mesures per pal·liar els efectes de la inflació, però és important aconseguir millores salarials en el marc de les relacions laborals

4
Es llegeix en minuts
Polítiques valentes perquè els canvis siguin a millor

En tots els àmbits de la vida observem amb especial vertigen els canvis que últimament es produeixen a una velocitat devastadora. Les notícies es converteixen en «passades» poques hores després de publicar-les. Canvis tecnològics i innovacions deixen desfasats objectes, productes i amb això negocis i llocs de treball.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’anomenada intel·ligència artificial irromp amb força amb eines que poden generar imatges, dissenys, articles que incrementen la productivitat del treball i amb això, el desplaçament del factor humà. Com va dir la nostra presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no és que visquem una era de canvis sinó un canvi d’era. 

A més, la globalització i la digitalització ajuden a les fusions empresarials i les deslocalitzacions, les reduccions de plantilles i, amb això, nous reptes i desafiaments fiscals, laborals i socials per als estats i la seva ciutadania. 

I en aquest context, fan un flac favor a l’interès general els que redueixen la complexitat del moment a les receptes de baixades d’impostos. Els impostos han de ser els justos i necessaris, per aconseguir més protecció i seguretat. Sempre defensen la baixada d’impostos aquells que no els necessiten, aquells que han votat en contra d’un gravamen extraordinari als sectors més beneficiats per la inflació com són les energètiques i els bancs, aquells que opinen que tingui millor educació i sanitat qui se la pugui pagar.

Pla de recuperació, transformació i resiliència

Per la nostra banda, els socialistes fem de la política el millor instrument per corregir les desigualtats que els canvis generen. La complexitat del moment requereix anàlisi, estratègia i planificació, en contínua revisió. I el pla de recuperació, transformació i resiliència és el projecte d’Espanya que millor radiografia el canvi d’època en què estem immersos i les polítiques necessàries a la recerca de més benestar, cohesió social i territorial.

El pla pretén la recuperació de la crisi generada per la pandèmia alhora que afronta els nous reptes de la nostra societat. Suposa noves oportunitats d’inversió i de creació de nous nínxols d’ocupació. Busquem un model productiu més sostenible i eficient fent de l’economia circular font de generació de treball i valor econòmic. Un pla amb agenda urbana i rural, que promou infraestructures i ecosistemes resilients, que camina cap a una transició energètica justa i inclusiva, que promou una nació emprenedora, amb visió de futur basada en la ciència i el coneixement, un pla de xoc per a la nova economia de les cures i la prevenció davant unes vides cada vegada més llargues. 

Al Congrés dels Diputats ja hem aprovat en aquesta legislatura 210 lleis. La nova llei de formació professional, la llei de ciència i la llei d’ocupació... caminen totes cap al reforç del capital humà per a una millor ocupabilitat en llocs de treball de més qualitat. La reforma laboral ha aconseguit ja, de fet, reduir a mínims històrics la temporalitat, sense que això s’hagi traduït en destrucció de llocs de treball. 

Ocupació i pensions

La celebració aquesta setmana del Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, ha sigut una bona oportunitat per recordar d’on venim i cap a on anem. Anem cap a nous temps, cap a projectes pilot de reducció de la jornada laboral, per exemple. I venim d’aprovar, per primera vegada a Espanya, l’Estratègia nacional d’impuls del Treball autònom 2021-2027 i també l’Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball 2023-2027. I també, en compliment a les recomanacions del Pacte de Toledo, la reforma del sistema públic de pensions que blinda el poder adquisitiu dels pensionistes alhora que garanteix la suficiència i l’equitat del sistema. 

S’ha arribat a 17 acords aquesta legislatura i cal que, en l’àmbit de la negociació col·lectiva, els agents socials continuïn dialogant per aconseguir millores salarials d’acord amb l’evolució de l’economia. L’Agència Tributària i el Banc d’Espanya han constatat l’augment dels beneficis empresarials durant l’últim any, de manera que és un encert l’anunci per part de la vicepresidenta Nadia Calviño de la creació de l’observatori de marges empresarials.

Un observatori que permeti tant un millor coneixement de la dinàmica de preus, detectar possibles efectes de segona ronda pel costat de sectors amb més poder de mercat per part d’algunes empreses, a més d’una informació molt útil en els acords de convenis col·lectius per part dels agents socials.

El Govern ha adoptat mesures per pal·liar els efectes de la inflació, però és important aconseguir millores salarials en el marc de les relacions laborals. El diàleg social ha de continuar.

Notícies relacionades

En aquesta legislatura el sistema fiscal ha anat adaptant-se als nous temps sense llastar el creixement econòmic i hem de continuar en aquesta estratègia. Aquesta setmana hem conegut noves dades econòmiques que ens indiquen que el creixement del PIB del primer trimestre del 2023 reflecteix un creixement en termes interanuals del 3,8%, cosa que suposa 9 dècimes més que el trimestre anterior. Els principals factors que han impulsat el creixement han sigut les exportacions i la inversió. No es compleixen una vegada més els presagis negatius de la dreta espanyola, Espanya és objecte d’admiració internacional i l’estratègia del Govern d’Espanya es consolida: 

«Créixer i generar riquesa per redistribuir i redistribuir, per no parar de créixer, és la nova recepta per aconseguir progressar en benestar davant el canvi d’era que vivim».