Política i moda Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
God save el príncep Lluís
Després d’uns quants badalls, el fill petit dels prínceps de Gal·les ha aconseguit permís per anar-se’n a jugar. Ja en la salutació des del balcó de Buckingham ha tornat a ser el protagonista
Fa uns dies vaig trobar a internet una antiga foto d’un nen que observava des d’una finestra la coronació d’Isabel II, el 1953. Setanta anys després, aquell nen convertit en avi ha sigut coronat com a Carles III. I tot i que la cerimònia hagi sigut més breu i sostenible (fins i tot reciclant vestuaris, paper i corones), l’escenari i la litúrgia han sigut semblants. És el que passa amb les institucions feudals, que et teletransporten a l’edat mitjana. Però el nou rei no té l’aplom de la seva mare i el nerviosisme l’ha delatat tan bon punt ha arribat a l’abadia. Malgrat que s’ha preparat durant dècades per regnar, Carles III ha entrat a Westminster joguinejant amb el cordó de la capa. Això sí, encara que tots han contingut la respiració quan li han donat una ploma estilogràfica, aquesta vegada no ha armat cap Cristo.
El príncep Enric ha arribat sol i intentant somriure, però estirant-se l’armilla (evident mostra d’incomoditat). Assegut (relegat) a tercera fila juntament amb l’altre empestat de la família, el príncep Andreu (tot i que aquest amb raó, perquè el van acusar de pederasta), la ploma del barret de la seva tia Anna no permetia divisar-lo. Casualment, fa uns mesos en el funeral de la reina Isabel II, un ciri també es va interposar perquè no poguéssim veure Meghan Markle...
Una altra de les convidades que ha cridat l’atenció i que deu haver impedit amb el seu tocat la visibilitat de qualsevol que tingués al seu voltant ha sigut Letícia. Abillada amb un preciós dues peces rosa, algun republicà la deu haver enganyat perquè es posés un wok gegant al cap. El rei Carles havia sol·licitat que els nobles no portessin corones, així que Kate Middleton ha lluït una preciosa tiara floral a joc amb la de la seva filla, la princesa Carlota. Ha sigut molt aplaudit també que la princesa de Gal·les decidís portar la seva sogra, Lady Di, a la coronació posant-se unes arracades seves. I és que quan Camil·la ha aparegut a l’abadia, les xarxes s’han omplert de vídeos i fotografies de qui sempre serà la reina: Diana. És cert que l’estimada de Carles III estava molt afavorida amb un vestit blanc de Bruce Oldfield –per cert, dissenyador habitual de la princesa Diana...–, però ha estat tota la cerimònia distreta (mirant cap a una altra banda) i preocupada per com li quedaven els cabells amb la corona. I això que l’arquebisbe de Canterbury ha sigut molt més primmirat amb Camil·la que amb Carles. Al rei no li ha posat la corona de sant Eduard, se l’ha enroscat.
Entretots
En comptes de falques i mitges, Carles III ha optat per uniforme militar. Però, com mana la tradició, l’han desvestit per investir-lo rei. En la intimitat que li han donat quatre biombos ha sigut ungit en oli vegà i el seu fill i hereu, el príncep Guillem, li ha jurat fidelitat amb un petó.
Però la millor part de la coronació, igual que va passar durant el jubileu de platí de la reina, ha sigut el príncep Lluís. Després d’uns quants badalls, el fill petit dels prínceps de Gal·les ha aconseguit permís per anar-se’n a jugar. Ja en la salutació des del balcó de Buckingham ha tornat a ser el protagonista. ¡God save el príncep Lluís!