Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els efectes de la reforma del RETA

Cal trobar la mesura entre les persones que són realment falsos autònoms i aquelles que realment volen tenir una activitat per compte propi

2
Es llegeix en minuts
Els efectes de la reforma del RETA

Archivo

Fent una anàlisi de les darreres dades d’afiliació al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), corresponents al mes de març del 2023, podem veure com anualment es produeix una pèrdua de persones autònomes en comparació amb el mateix període del 2022. Concretament, la xifra ha disminuït en 1.830 persones a Catalunya. Tanmateix, segons aquestes mateixes dades de la Seguretat Social, l’evolució intermensual d’aquest any es manté a un nivell similar gairebé a totes les províncies.

Per això, podem afirmar que la repercussió a curt termini és lleu i, fent una previsió de futur, crec que encara hem d’esperar per veure si a llarg termini els negocis i les empreses progressaran o no.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

¿La gent es donarà de baixa com a autònom o autònoma perquè la reforma no és assumible? Tot i que considero que el col·lectiu d’autònoms té dret a millors prestacions d’atur, a una millor jubilació i a més facilitats en les situacions d’incapacitat temporal, econòmicament parlant, vull ser positiva perquè l’estancament és lleu, i crec que les xifres que es reflecteixen a l’afiliació al RETA venen motivades per quatre possibles causes diferents.

La primera: una reconducció de l’activitat a conseqüència de la pandèmia. La irrupció del virus de la covid-19 va produir un creixement de l’emprenedoria per necessitat en diferents col·lectius i és molt possible que ara aquestes persones autònomes s’estiguin incorporant de nou al mercat de treball. Aquest pot ser el cas de sectors com el comerç i l’hostaleria.

En segon lloc, l’impacte de la ‘llei Rider’, una normativa que pretén posar fi a l’abús sistemàtic dels falsos autònoms en el repartiment de productes a domicili, que afecta, sobretot, el sector logístic.

En tercer lloc, la inspecció de treball que s’està fent en compliment de la reforma laboral. Aquest fet ens fa veure com s’estan laboralitzant autònoms que passen a ser treballadors i treballadores de tipus fixos discontinus com és el cas, per exemple, del sector de professionals audiovisuals. Cal trobar la mesura entre les persones que són realment falsos autònoms i aquelles que realment volen tenir una activitat per compte propi. En sectors com el comentat, falta encara trobar la mesura justa, per tal que cadascú exerceixi la seva professió en la modalitat que se li adeqüi millor.

Notícies relacionades

Per acabar, una altra causa podria ser el cessament d’activitat pels efectes de les diferents crisis econòmiques que estem vivint, com la situació inflacionària, i pels canvis de tendència en l’economia i les devolucions dels crèdits ICO que es van contractar durant la pandèmia. En aquest cas, hi podem trobar de nou sectors com ara el comerç i l’hostaleria.

Conscient que la reforma del RETA està en període transitori, centrem-nos en com quedarà finalment, tot reclamant que es mesurin les dades durant aquest període transitori. Mentrestant, cal facilitar la creació d’empreses i projectes d’emprenedoria i solucionar problemàtiques com la falta de perfils professionals en diversos sectors d’activitat econòmica. Només així, farem passes endavant en la millora de la situació del col·lectiu d’autònoms, sens dubte, un motor de la nostra economia fonamental que hem de cuidar.