NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Horaris: familiars, laborals i comercials
Hem publicat dues notícies aparentment contradictòries: 41 empreses, amb destacada presència catalana, s’han apuntat al pla experimental del Govern espanyol per organitzar la setmana laboral en quatre dies mentre l’obertura de comerços a Barcelona durant els caps de setmana d’estiu tornarà a crear ocupació. Algunes empreses es plantegen treballar menys mentre d’altres necessiten prolongar la jornada per ser viables. Es tracta simplement del reflex de la convulsió que vivim entorn de l’organització del treball. El nostre model actual, especialment des del punt de vista legal i cultural, es basa en la producció industrial en cadena que es va universalitzar entre finals del segle XIX i la primera meitat del XX. L’aplicació a les fàbriques del fordisme va portar a fixar horaris uniformes amb un còmput setmanal de la jornada. La multiplicació dels serveis no va canviar aquest model, ja que les oficines seguien lligades, d’una manera o d’una altra, a les fàbriques amb convenis compartits. Però fa temps que la digitalització unida a la creixent demanda de conciliació de la vida laboral i familiar pressiona a favor d’un canvi que exigeix més flexibilitat afegint al tema dels horaris laborals el del teletreball impulsat per la pandèmia. Persones i progrés en l’epicentre de l’actualitat.
Segurament, els horaris laborals han de canviar. Potser no el de tots els treballadors ni en tots els sectors. Com ha passat en el teletreball o en el control horari, els sindicats tendeixen a demanar un tracte uniforme que no sempre és necessàriament just, Aristòtil deia que la justícia és tractar diferent els diferents. I això entorpeix les reformes a més d’allunyar els sindicats del sentiment de molts treballadors. Si volem abordar aquest debat, que ho hauríem de fer, cal sortir del paradigma industrial com a únic marc de referència. Els oficis digitals permeten altres formes organitzatives perquè estan més lligats a la creativitat que a l’activitat física i no exigeixen que els equips treballin junts alhora. El que està obsolet és pensar que tots hem de treballar com una fàbrica d’automòbils i qualsevol alteració d’aquesta presumpta normalitat ha de reportar un salari extra. El que està obsolet és pensar que els que donen serveis en el temps lliure poden tenir el mateix horari que els seus potencials clients. El que està obsolet és deslligar aquest debat del de la productivitat. Fa anys Luis Racionero va pronosticar que passaríem de l’atur a l’oci treballant menys i cobrant el mateix. Però l’excés de rigidesa ha portat a treballar més cobrant menys. I això debilita les empreses, formades per propietaris i treballadors.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.