Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Per justícia, aturin aquesta desraó

És inoportú que es mantingui la vaga convocada pels sindicats dels funcionaris judicials

1
Es llegeix en minuts
Per justícia, aturin aquesta desraó

És injust i és inoportú: els sindicats de Justícia que havien anunciat una vaga, a l’espera de negociar legítimes millores en les seves condicions laborals, han decidit mantenir-la malgrat l’anunci electoral. Respectant el seu dret a reivindicar les millores que mereixen atesa la seva important funció social, es tracta, en aquest moment concret, d’una decisió difícil d’entendre per a la ciutadania. 

Les vagues són un recurs legítim que utilitzen els treballadors per defensar els seus drets laborals i pressionar els ocupadors a negociar. Les que es porten a terme des de la funció pública poden tenir sentit quan el govern amb què han de negociar està exercint amb normalitat. Sense perjudici, en aquest àmbit, de les comunitats autònomes amb competències transferides, és d’una obvietat manifesta que el govern de coalició actual no podrà negociar en les pròximes setmanes amb els funcionaris de Justícia després de l’anunci d’eleccions per al 23 de juliol i la imminent campanya electoral.

Quan es tracta de vagues que afecten drets tan essencials com és la justícia o la salut de les persones, ha de pesar més garantir l’accés a aquests drets fonamentals que la reivindicació estèril davant un interlocutor invàlid. ¿S’imaginen una vaga de sanitaris en plena pandèmia? Hauria sigut impensable. Com impensable és que els empleats públics de Justícia puguin comptar amb el suport de la resta de col·lectius jurídics si l’estratègia és perjudicar-los directament tots ells i la ciutadania en va. 

Notícies relacionades

Des de l’advocacia institucional venim denunciant que les diferents vagues que s’estan produint al nostre sector han provocat més saturació als jutjats i una evident afectació al dret a obtenir una tutela judicial efectiva. No podem comprendre que, ara, el col·lectiu de funcionaris de Justícia decideixi paralitzar judicialment un país, fins i tot sabent que el Govern central es mantindrà en funcions i, per tant, sense capacitat real de negociació.

Per això, des de l’advocacia institucional fem una crida al seny i reclamem els sindicats de Justícia que actuïn amb coherència i sentit de la realitat. A Espanya s’han convocat eleccions i cap col·lectiu hauria d’incidir en el procés electoral, afectant, a més, un sistema judicial que ja viu a punt del col·lapse. Per justícia, i per un dret de vaga realment efectiu, aturin aquesta desraó.