Eleccions anticipades Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La mare de totes les batalles

Avui la disputa es ventila en l’anomenada «guerra cultural»: un invent importat de la ultradreta dels EUA, que ens ha inoculat el virus de la polarització i que allunya qualsevol indici de debat racional

1
Es llegeix en minuts
La mare de totes les batalles

David Castro

No és agradable imaginar algú trossejat. Per això les estadístiques solen fallar si les traslladem a peu de carrer, però intententem-ho: el 28 de maig, tres persones i mitja de cada deu van renunciar a votar. És possible que ens hàgim acostumat que un segment tan nombrós de la població ignori les cites amb les urnes, però no crec que sigui una pràctica saludable. Per això espero i desitjo que els anticossos que se suposen a una democràcia reaccionin el 23 de juliol. Aquell dia es lliurarà la mare de totes les batalles, expressió que va popularitzar el difunt Saddam Hussein en la primera guerra del Golf. Avui, la mare de totes les batalles es ventila en l’anomenada «guerra cultural»: un invent importat de la ultradreta dels Estats Units, que ens ha inoculat el virus de la polarització i que allunya qualsevol indici de debat racional.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La «guerra cultural» és un calaix de sastre –o un arsenal– on conviuen el feminisme, el procés, la religió, la família, els drets LGTBI, l’avortament, la llibertat educativa... Montescos contra Capuletos. Emocions i sentiments com a munició. Les xarxes socials convertides en tribalisme 4.0. L’ADN d’aquesta «guerra cultural», en realitat una guerra ideològica, convida a convertir l’adversari en enemic. «Sánchez o Espanya» i «que et voti Txapote» serien dos exemples palmaris d’aquesta dinàmica en la qual Ayuso ha portat Feijóo lligat durant tota la campanya. I que ha comptat –i comptarà– amb la inestimable caixa de ressonància de molts mitjans madrilenys. Esperonar l’emprenyament per estimular el vot. I la resposta de Sánchez, que planteja als espanyols si volen un president que estigui «al costat de Biden o al costat de Trump», confirma que accepta pujar al ring sota aquestes regles. Ell també busca estimular la indignació. A partir d’allà, com en boxa, es pot guanyar per KO o per punts. Però, a més dels emprenyats i indignats de cada costat, els tres votants i mig de cada deu que l’altre dia es van quedar a casa possiblement siguin decisius per veure com es reparteixen els mastegots.