Gàrgoles Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Hitler, la impremta i la IA

Mai no havia passat que els creadors d’una tecnologia advertissin, mentre la creaven

1
Es llegeix en minuts
Hitler, la impremta i la IA

Sembla que els experts en intel·ligència artificial tenen dues feines. Engrandir els horitzons de la IA i advertir-nos dels riscos de la IA. Dediquen notables esforços a la primera i signen, alhora, uns quants manifestos que tenen l’aire sospitós d’un «jo ja us ho vaig dir». La profecia apocalíptica es combina amb la ingent activitat perquè s’acompleixi, amb la qual cosa ens veiem sotmesos (els usuaris, les futures i hipotètiques víctimes de la tecnologia) a un desgavell emocional força inintel·ligible.

Notícies relacionades

En un dels primers manifestos es proposava una mena de parèntesi creatiu, una moratòria en el desenvolupament de nous models fins que hi hagués regulacions efectives. Ho deien executius, investigadors i enginyers l’obligació dels quals no és posar portes al camp, sinó procurar que el camp s’expandeixi tant com es pugui. La contradicció explícita d’aquell crit d’alerta s’ha concretat ara amb el comunicat del Center for AI Safety, format per algunes de les ments pensants i dels dirigents més destacats de les més reputades firmes que fan negoci amb la IA. Paraules que són l’antesala del judici final, amb un to que certament espanta: "Mitigar el risc d’extinció que pot suposar la IA hauria de ser una prioritat global juntament amb altres riscos a escala social, com ara pandèmies i guerres nuclears".

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Cortina de fum

'Mitigar' i 'suposar' entren a l’univers semàntic de la mera possibilitat, però "risc d’extinció" són paraules majors, i més si figuren a la mateixa frase que "pandèmies" i "guerres nuclears". N’hi ha que hi veuen una maniobra dilatòria per posar-se esquena a paret, una cortina de fum per curar-se en salut i per amagar presents maniobres comercials, i n’hi ha que es prenen seriosament l’advertiment de la fi del món. Mai no havia passat (en tot cas, no pas amb aquesta contundència) que els creadors d’una tecnologia advertissin, mentre la creaven, dels perills que comportava crear-la. És com si Gutenberg hagués dit: "Atenció, que amb aquest invent podria venir Hitler i publicar 'Mein Kampf'".