L’espiral de la llibreta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
El llibre, la pistola, la casa del costat
El Museu del Prado custodia un quadro de Luca Giordano titulat ‘Lot embriagat per les seves filles’, en el qual les susdites, temoroses de no trobar cap altre home sobre la faç de la terra, emborratxen el seu progenitor per jeure amb ell i així propagar l’estirp (Gènesi, 9, 31-35). Primer, la gran; l’endemà, l’altra. Al fons de la tela, flamarades de sofre devoren la ciutat de Sodoma, espectacle que contempla paralitzada la dona de Lot, convertida en estàtua de sal per haver desatès el mandat diví de no mirar cap enrere.
Entretots
La Bíblia és un llibre molt seu, en efecte, literatura en estat pur, amb tot el sexe i la violència extrema que ha conegut la humanitat des que es va posar en marxa el comptador. Els girs dramàtics d’‘El llibre de Samuel’, per exemple, convertirien la sèrie ‘Joc de trons’ en una avorrida partida de parxís, per no parlar d’altres passatges amb truculències diverses (infanticidi, violació, mutilacions genitals). És per això, per les escenes massa vulgars o violentes, que un districte de l’estat ultrareligiós de Utah ha vetat el text sagrat a les escoles de primària i secundària, emparant-se en una norma estatal que prohibeix els continguts «pornogràfics o indecents». Ara van també contra ‘El llibre de Mormó’.
El que crida l’atenció del cas és que en el seu origen pretenia ser una broma, un sarcasme, una sacsejada per obrir els ulls. Un pare atribolat va interposar una denúncia contra la Bíblia en protesta pels llibres que estaven sent retirats de les biblioteques en virtut d’aquesta llei estatal aprovada el 2022, en la qual s’han recolzat els grups més conservadors per censurar títols de temàtica racial o LGTBIQ+. El deliri. Un disbarat en la batalla pel control del relat. Tanta correcció política al final ens farà tornar idiotes.
‘Fahrenheit 451’
No és la primera vegada que passa, i la cosa va a més. El PEN Amèrica, organització d’escriptors en defensa de la llibertat d’expressió, ha comptabilitzat almenys 2.500 intents de censura durant l’últim any escolar. Cada vegada ens acostem més a la distopia ‘Fahrenheit 451’, que Ray Bradbury va publicar el 1953, en ple maccarthisme, el mateix any en què va morir Stalin, que va afusellar tants poetes o els va enviar al gulag. Un dels personatges de la novel·la diu: «Un llibre és una arma carregada a la casa del costat... ¿Qui sap quin pot ser l’objectiu de l’home que ha llegit molt?». Els llibres cremen a 451 graus Fahrenheit (232,8 graus centígrads). Acabaran cremant-los, però mentrestant als EUA a ningú se li acudirà prohibir les armes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.