Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Un orgull antifeixista
Exigim a les polítiques públiques que estiguin a l’altura i que aturin de manera immediata i contundent tot indici de LGTBI-fòbia
El 28 de juny del 1969, una multitud de persones LGTBI van dir ‘no’ a la repressió i foscor d’anys de polítiques contràries a les llibertats del col·lectiu. En concret, ens referim a la rebel·lió de Stonewall, el bar de Nova York on es va produir la revolta a l’ordre sexual establert. Activistes que van exclamar ‘no’ al xantatge de la policia i les màfies. Amb especial lideratge de les dones trans, treballadores sexuals i racialitzades que es trobaven a l’interior del bar quan es va produir la protesta.
El 26 de juny del 1977, a la Rambla de Barcelona, organitzat pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), es produïa la primera manifestació de l’Estat espanyol per revindicar drets per a les persones LGTBIen un context social de prohibició i persecució. Una vegada més les dones trans van estar al capdavant de l’esclat social que va suposar aquesta primera marxa de l’Orgull pels carrers de Barcelona i que va ser durament reprimida per la policia.
Avui, 54 anys després de l’episodi de Stonewall i 46 de la primera protesta en contra de les violències que patim, l’Observatori contra l’Homofòbia fa públiques les dades sobre l’estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya en el primer semestre del 2023. Les xifres són alarmants i molt preocupants: de nou les persones trans són un dels grups en què es concentra de manera més cruenta l’odi; una de quatre incidències registrades correspon a aquest col·lectiu, que experimenta un augment d’incidents de l’11,3% respecte al mateix període de l’any 2022. Les violències cap a les persones trans, especialment dones, es produeixen a internet i a la via pública.
Entretots
L’espai públic és on es concentren el 27,6% del total d’incidències que pateixen les persones LGTBI a Catalunya, i ressalten els entorns d’oci, laboral, educatiu i, com hem pogut veure, el transport públic, testimoni de greus episodis de transfòbia.
En total són 152 les incidències registrades a tot Catalunya, un 7% més que el 2022. La lectura d’aquestes dades ens preocupa i ocupa, hem de revertir aquestes expressions de LGTBI-fòbia que van en augment en un moment en què els discursos d’odi –avantsala dels delictes d’odi– es reprodueixen a tot Espanya amb una extrema dreta que fa gala de l’odi envers les persones LGTBI sense cap dissimulació.
Cal ser molt conscients que la llum fosca que il·lumina certs espais polítics es diu autoritarisme i que la música de fons és pur feixisme. No ens podem mantenir impàvids davant un fenomen que ens pot costar un gravíssim retrocés en drets i llibertats que crèiem consolidats i que ara es volen posar a subhasta pública.
Notícies relacionadesEl moviment d’alliberament LGTBI encarem aquest moment històric amb la ferma intenció de no callar ni naturalitzar el menyspreu, la infàmia i l’atac sistemàtic a les nostres conquestes.
Exigim a les polítiques públiques que estiguin a l’altura i que aturin de manera immediata i contundent tot indici de LGTBI-fòbia. Volem continuar treballant per un món divers i plural, no volem tornar al No-Do en blanc i negre, somiem en colors i lluitem per fer front a l’odi, plantant cara al feixisme i a la LGTBI-fòbia.