Diplomàcia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Llatinoeuropa
D’Espanya no preocupa tant un canvi de govern de socialdemòcrates a liberals, cosa habitual en tots els països de la UE, el que preocupa i de manera molt alarmant és una extrema dreta que contraposa l’ultranacionalisme al projecte comú europeu
Aquesta setmana Europa serà llatina. D’una banda, inquieten les eleccions a Espanya; de l’altra, es recupera després la cimera conjunta de mandataris llatinoamericans i europeus després de gairebé una dècada. D’Espanya no preocupa tant un canvi de govern de socialdemòcrates a liberals, cosa habitual en tots els països de la UE, el que preocupa i de manera molt alarmant és una extrema dreta que contraposa l’ultranacionalisme al projecte comú europeu. Els seus socis ja governen a Itàlia, poden arribar al govern a França, pujar alarmantment a Alemanya, i estan instal·lats a Hongria i Polònia. Si sumem les simpaties prorusses en països com Bulgària o Eslovàquia, el dilema europeu amb una altra força radical que qüestioni les costures del projecte comú des d’un dels grans països de la Unió, és inquietant.
La cimera amb els líders llatinoamericans, en canvi, té més d’oportunitat que de risc. Amb la mirada posada a Rússia i la guerra a Ucraïna, amb el temor del control del Mediterrani, amb l’aliança principal a l’Atlàntic Nord i la cooperació destinada principalment a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina ha quedat sempre relegada en l’agenda. La presidència espanyola es va fixar l’objectiu de rescatar una relació que respon només a sobresalts, ja sigui en forma de ciclons o pressionant autòcrates i reaccionaris. El continent viu ara mateix una deriva contrària a l’europea, amb governs mirant a l’esquerra, no exempta de populismes. No obstant, a l’Amèrica Llatina hi ha bona part dels recursos energètics i mediambientals necessaris per fer possible una transició ecològica. La Xina i els EUA s’estan disputant aquest territori i seria absurd que Europa no acabi establint una estratègia de relacions amb uns països que socialment i culturalment estan molt més a prop que qualsevol de les dues potències. L’oportunitat en comerç, cooperació, justícia i canvi climàtic hauria de forçar una nova relació estratègica. Tant de bo aquesta setmana es pugui fer el primer pas.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.