Opinió Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Educació per la pau

Elionor, la primera hereva de la Corona que comença la seva formació militar

4
Es llegeix en minuts
Educació per la pau

Fa un lustre vaig avançar en aquestes pàgines –i a les d’altres diaris, també de Prensa Ibérica– que la Princesa d’Astúries «completarà els seus estudis superiors, quan arribi el moment, amb formació militar, perquè com a Cap de l’Estat assumirà el Comandament suprem de les Forces Armades, segons estableix la nostra Constitució.

Llavors, Elionor de Borbó i Ortiz acabava de fer 13 anys i era estudiant de l’ESO a l’escola Santa María de los Rosales, de Madrid. Avui, la primogènita dels Reis, que el 31 d’octubre arribarà a la majoria d’edat, ha acabat el Batxillerat Internacional a l’Atlantic College de Gal·les, un dels centres més orientats a la convivència i la tolerància intercultural de la xarxa de Colegios del Mundo Unido, el lema del qual és educar per la pau i la sostenibilitat del planeta. El seu fundador, Kurt Hahn, va ser un jueu alemany que, després de patir la persecució nazi, va voler inculcar en la joventut la necessitat d’entesa, compassió i austeritat per construir un futur millor.

Els divuit UWC, segons les sigles en anglès, estan repartits per quatre continents i es coordinen per comitès o fundacions en diferents països que, fonamentalment, apleguen recursos per becar més de la meitat dels seus alumnes, a fi que els diners no impedeixin accedir a aquests estudis especials. No ha sigut el cas de la Princesa d’Astúries, els dos cursos de la qual van ser costejats pels seus pares, com seran els de la Infanta Sofia, segona en la línia de successió, que anirà al mateix centre. Allà, a prop de la capital gal·lesa, al Regne Unit, igual que la seva germana gran, mentre estudia el Batxillerat Internacional, podrà relacionar-se amb joves de més de noranta nacionalitats, fer molt exercici físic i estar en contacte amb la natura.

El 17 d’agost, segons el reial decret que va aprovar el Consell de Ministres el 14 de març, l’hereva de la Corona inicia la seva formació castrense. Serà molt convenient i valuosa, com opina Felip VI, junt amb la reina Letícia, per reforçar la seva actitud de servei i entrega i facilitar la representació que haurà d’assumir en el seu paper institucional. Malgrat l’exigència que comporta aquest període, Elionor està molt interessada i «il·lusionada» per ingressar com a Dama-Cadet de l’Exèrcit de Terra, a l’Acadèmia General Militar de Saragossa.

Quan la princesa sigui al gran edifici, davant la popular escala del canó – nomenada així pel que decora el seu buit– llegirà sobre l’arc que la precedeix: «Si vis pacem para bellum» (Si vols la pau, prepara’t per a la guerra). La frase en llatí basada en Vegecio, especialista en assumptes marcials de l’Imperi Romà, resumeix l’estratègia de la política de dissuasió, encunyada quinze segles després, durant la Guerra Freda, entre 1945 i 1991: la capacitat militar que ha de tenir un Estat per desincentivar el potencial enemic d’un atac.

L’exemple més creixent l’hem vist amb la incorporació de Finlàndia i Suècia a l’OTAN, el Tractat de l’Atlàntic Nord per a la defensa dels seus estats membre per mitjans polítics i militars. Davant la brutal agressió de Rússia a Ucraïna, clarament inferior en armament i en soldats, aquests països tradicionalment neutrals han volgut cooperar amb les seves Forces Armades en l’organització que busca preservar la llibertat i la seguretat dels seus aliats, al mateix temps que consoliden la seva capacitat defensiva.

Després d'acabar el curs 2023-24, Elionor de Borbó realitzarà el següent any acadèmic, a l’Armada com a guàrdia marina, a l’Escola Naval de Marín, a Pontevedra, i a bord del vaixell escola Juan Sebastián Elcano, durant l’atractiu, alhora que esforçat, viatge d’instrucció pel món. El seu tercer curs de formació militar serà a l’Exèrcit de l’Aire i de l’Espai, pel qual ingressarà a l’Acadèmia General de l’Aire de San Javier, a Múrcia, com a alumna alferes.

Elionor rebrà, junt amb companys de la seva mateixa edat, formació humana i tècnica basada en la disciplina, la lleialtat i la més avançada tecnologia, per servir la societat espanyola; educació similar a la que va rebre el seu pare el Rei abans d’iniciar la seva carrera universitària. A més, les amistats que es forgen en aquests anys són molt importants per al desenvolupament integral de la persona. De fet, és tradició en la resta de les monarquies parlamentàries europees que els futurs Caps d’Estat adquireixin així mateix formació militar i universitària.

Per això, el 17 d’agost del 2023 és una data a recordar: l’any que s’ha complert el trenta aniversari de la incorporació de la dona a les Forces Armades, l’hereva de la Corona serà la primera a la història d’Espanya que inicia la seva formació militar acadèmica. La coincidència amb el mateix dia que es constitueix el Congrés i el Senat, després de les eleccions generals del 23 de juliol, és també molt significativa.

Notícies relacionades

Una vegada que s’hagi elegit el president de les Corts i hagin pres possessió els diputats, Felip VI, segons l’article 99.1 de la Constitució, «prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern».

La Princesa d’Astúries es fixarà molt en el que faci el seu pare complint el seu deure constitucional. Lliçons cíviques i militars per a la futura Reina que un dia també haurà d’arbitrar i moderar el funcionament de les institucions, com a «símbol de la unitat i la permanència de l’Estat».

Temes:

Felip VI