Escenari postelectoral Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Amnistia o reconciliació

 Si l’independentisme vol un creu i ratlla haurà de fer alguna cosa per a la reconciliació, començant per demanar perdó a la resta dels catalans i deixar clar que no ho tornarà a fer

1
Es llegeix en minuts
Amnistia o reconciliació

El debat sobrel’amnistiacentrarà les negociacions per a la investidura. L’única possibilitat que Pedro Sánchez obtingui el sí de Carles Puigdemont és obrint-se a tramitar una llei en aquest sentit, que serà recorreguda pel PP davant el TC. Hi ha debat entre els juristes sobre la seva eventual constitucionalitat. Literalment, l’amnistia no està prohibida, però hi ha importants arguments, com exposava Xavier Arbós, per interpretar que no és possible. Promulgar una amnistia política en democràcia és una aberració, ja que pressuposa que els delictes comesos no eren tals. Una cosa és perdonar el càstig, a través d’un indult per criteris d’interès general, i una altra afirmar que no hi va haver cap delicte, ni tan sols de desobediència. El Govern Sánchez ja va esborrar la sedició del Codi Penal, cosa que es pot interpretar com una amnistia parcial encoberta, i va modificar el delicte de malversació per rebaixar el càstig, extrem que el Tribunal Suprem va evitar. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El que exigeix ara l’independentisme és una llei que faci taula rasa amb totes les causes judicials que es deriven del procés. No es conformen amb un perdó a posteriori, via indults. Però el procés, a més d’il·legal, va ser democràticament il·legítim, ja que amb el 47% dels vots els separatistes no podien ni tan sols reformar l’Estatut. El referèndum de l’1 d’octubre no figurava tampoc en el programa electoral de Junts pel Sí. Va ser un invent de Puigdemont el 2016 per satisfer la CUP, que els havia tombat els Pressupostos. Afortunadament, tot això ja queda molt lluny, no hi va haver vessament de sang, i en la societat catalana hi ha ganes d’oblidar aquella etapa. Si l’independentisme vol un creu i ratlla haurà de fer alguna cosa per a la reconciliació, començant per demanar perdó a la resta dels catalans i deixar clar que no ho tornarà a fer. Si l’amnistia és constitucionalment viable només es pot plantejar com a resultat d’un procés de reconciliació entre totes les parts, i no com un xantatge a canvi de la Moncloa mentre Puigdemont i els seus continuen parlant del «mandat de l’1-O».