Cimera del G20 Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els poderosos no decideixen

És veritat que el G20 no pot obligar a tots a fer el que ells diguin, però representant dos terços de la població mundial i controlant el 75% de tot el comerç global, qualsevol acord al qual arribessin acabaria forçant la resta.

1
Es llegeix en minuts
Els poderosos no decideixen

ACN

Mentre tremolava el terra a Marràqueix, els líders dels països més poderosos del món es trobaven a Nova Delhi. No hi eren tots: de la nòmina de 19 països més la Unió Europea, que formen el G20, es va despenjar primer Vladímir Putin i poc després el líder xinès Xi Jinping també va anunciar que es quedava a casa. Malgrat això el primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, ho ha fet tot perquè no fallés la cimera. I allà s’han vist la resta. Tots els que hi eren són representants de països poderosos, bé per la seva capacitat financera, bé perquè tenen una població enorme o per la seva influència en alguna regió del planeta. És veritat que el G20, la reunió que fan anualment en un dels seus països, no té cap capacitat normativa, no poden obligar a tots a fer el que ells diguin, però representant dos terços de la població mundial i controlant el 75% de tot el comerç global, qualsevol acord al qual arribessin acabaria forçant la resta. Per això són poderosos.

El problema, una vegada més, és que no han arribat a cap acord. O, més ben dit, a cap dels més candents en l’agenda global: la guerra, el clima o la desigualtat. Una cimera més, que al final es liquida amb un comunicat en què s’esmenta la guerra i es parla del patiment dels ucraïnesos, però sense apuntar a Rússia i la seva responsabilitat, ni avançar en possibles sortides. En el clima, tampoc, i ja és habitual emplaçar-se a la següent reunió per evitar acords compromesos que després no acabin complint. Només en desigualtat han anunciat tímides reformes en el Banc Mundial i en el finançament del deute. L’Índia en surt reforçada amb un nou projecte de connexió global a imitació de la ruta de la seda xinesa i el grup incorpora com a nou membre la Unió Africana. La pròxima reunió serà del G21. Un grup més inclusiu que tant de bo fos una mica més decisiu en tot el que afecta l’agenda global. Perquè allà si els poderosos no acorden, tothom mira cap a un altre costat.

Temes:

G-20 Índia