Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Antoni Vila Casas

Va ser un gran empresari farmacèutic, mecenes de l’art català actual i el seu independentisme expressava sense manies el sentir de part de les capes dirigents catalanes

1
Es llegeix en minuts
Antoni Vila Casas

Joan Castro

Ha mort als 92 anys Antoni Vila Casas, empresari farmacèutic, mecenes rellevant de l’art català actual i un entusiasta catalanista. Àngels Torras m’envia un bon documental que va fer per a la Generalitat i la seva visió m’ha forçat a reflexionar. El vaig conèixer poc. Fa anys vaig compartir taula en un casament, vam coincidir en un hotel de Mallorca el dia que Felipe González va dimitir per sorpresa de secretari general del PSOE, i el vaig trobar en alguns actes. L’últim, en l’homenatge al finat galerista Joan Gaspar. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Vila Casas, alt i elegant, sempre em va inspirar interès... i certa simpatia. Per la seva afabilitat i la seva trajectòria. Crear Prodesfarma, partint d’un petit laboratori, i convertir-la en un gegant que apostava per la recerca i líder d’antidepressius a Espanya, el va consagrar com a gran empresari. Però als 66 anys –potser per falta de descendència– la va fusionar amb Laboratoris Almirall (família Gallardo) i la va acabar venent. I des d’aleshores es va dedicar a comprar obres d’art català posterior a 1930 i amb la seva fundació va muntar tres museus: d’escultura a Palafrugell, de fotografia a Torroella i de pintura a Barcelona. I a ajudar. Des de la Fundació Miró fins a l’Hospital de la Vall d’Hebron (espais per a la leucèmia) i a iniciatives catalanistes.

Notícies relacionades

Vila Casas no amagava el seu independentisme. Recordo un sopar a l’Empordà (estiu del 2019) en el qual els convidats van exposar opinions molt diferents sobre la repetició electoral d’aquell novembre. Vila Casas no ho va dubtar i va dir que podria votar Junts, Esquerra o la CUP. Volia la independència, punt.

Havia presidit Farmaindustria, el ‘lobby’ farmacèutic. Era, doncs, de tot menys un ingenu. ¿Per que llavors tanta determinació, obviant que l’independentisme va cometre grans errors? Perquè bona part de la classe política espanyola no admet encara la plurinacionalitat malgrat que la Constitució parla de «regions i nacionalitats». I Vila Casas expressava el sentir d’una part, ¿quanta?, de les capes dirigents catalanes.