ChatGPT Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Un aniversari celebrat amb cautela
Com tota nova tecnologia, aquestes potents màquines poden utilitzar-se per bé o per mal i hem de posar unes normes que les controlin
Avenços i riscos de la IA
¿ChatGPT et traurà la feina? Aquests llocs de treball podrien veure’s amenaçats per la IA
Fa només un any però, per a molta gent, ChatGPT s’ha convertit en un company de feina i lleure i per a molts altres en un tema de conversa, juntament amb les guerres d’Ucraïna i Gaza o del darrer partit de futbol. Però no hauríem d’oblidar que la recerca en intel·ligència artificial té una història de més de 30 anys. Aquesta popularitat sobtada no deixa de sorprendre. Hi poden haver diverses raons.
Una és l’accés de ChatGPT per al públic en general. Quan algú el fa servir se’n pot adonar de la potència que té i dels seus possibles usos. Aniran apareixent productes similars desenvolupats pels altres gegants de la indústria digital que entraran en competència. La polèmica desfermada és una bona manera de fer publicitat d’aquests productes. I si els que ens els posen a l’abast criden l’atenció sobre els seus riscos és també una manera de pretendre que es posin límits a la competència.
Que en aquest moment apareguin aquests productes es deu a diferents raons. S’han desenvolupat nous algoritmes que permeten que el sistema analitzi bases de dades molt grans i que vagi aprenent de manera continuada. Això necessita enormes quantitats de dades que van acumulant de manera progressiva i que han de ser accessibles, tant per raons informàtiques com per raons de la seva obtenció. Vol dir també disposar d’ordinadors d’altes prestacions que es van instal.lant de manera accelerada. Aquest conjunt de noves possibilitats que permeten l’aparició d’uns productes comercials que ara són accessibles.
Notícies relacionadesQui hagi utilitzat alguna d’aquestes aplicacions haurà pogut adonar-se’n de l’interès que tenen. Certament, permeten una anàlisi de grans quantitats de dades per respondre a qüestions d’interès de tota mena, mèdiques, per exemple. Però també haurà pogut reconèixer les seves limitacions. Les respostes tenen un contingut sovint molt obvi i, per la mateixa manera que són produïdes, no van més enllà del que ja ha estat fet abans. Això fa que sigui molt útil per temes de rutina però no molt més. Una bona comparació és el de l’ús de robots en fàbriques. Fa uns anys la construcció d’un cotxe necessitava que molts obrers fessin de manera continuada gestos rutinaris. Ara, aquests gestos els fan robots. En molts casos les aplicacions dels programes com el ChatGPT ens podran alliberar de feines rutinàries i és possible que hi hagi gent que fa aquestes feines i senti una amenaça pel seu lloc de treball.
Les limitacions d’aquests productes venen de diversos factors. Depenen de la qualitat dels seus algoritmes i de l’accessibilitat de les bases de dades, de com han estat fetes i de qui dona els permisos pel seu ús. També hem de ser conscients que aquestes aplicacions necessiten ordinadors que gasten enormes quantitats d’energia. I l’energia és un recurs que hem d’utilitzar cada cop més amb prudència. I evidentment, com tota nova tecnologia, aquestes potents màquines es poden fer servir per bé o per mal i hem de posar unes normes que les controlin.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.