L’espiral de la llibreta
Presses i temeritat fins i toten la conquesta de l’Everest
La lògica implacable de les màquines, al sostre del món
zentauroepp52750772 everest200313114038 /
Vaig fer punta al llapis amb la maquineta de fer punta i vaig anotar amb cal·ligrafia acurada: "Per a mi viure és no tenir pressa, contemplar les coses, escoltar les penes alienes, sentir curiositat i compassió, no dir mentides, compartir amb els vius un got de vi o un tros de pa, recordar amb orgull la lliçó dels morts, no permetre que ens humiliïn o ens enganyin...". Ho diu un personatge de Carmen Martín Gaite en la novel·la Caputxeta a Manhattan. Vaig apuntar la frase farà cosa d’un parell de mesos, i allà va quedar l’assumpte, fins que el diumenge del pont vaig llegir una notícia ben rara que la va treure de la recambra com un ressort alarmat: resulta que la muntanya Everest ha batut dues vegades en un mateix any el rècord de morts en ascensió.
Segons el portal The Himalayan Database, el 2023 han mort 20 alpinistes durant l’ascens fins al cim, la xifra més mortífera en 70 anys, des que Edmund Hillary i Tenzing Norgay van arribar per primera vegada al cim, el 29 de maig del 1953. La meitat de les morts s’han produït pels riscos inherents a l’escalada; això és, el mal de muntanya, el baix nivell d’oxigen en altituds extremes. Però, segons els experts, s’hi han afegit possibles noves raons.
Pressa per coronar
Notícies relacionadesD’una banda, els estralls del canvi climàtic: mentre alguns alpinistes noten la muntanya "més freda" que en anteriors ascensions, amb temperatures de fins a 40 graus sota zero, quan haurien de ser més càlides, d’altres parlen del despreniment de blocs de gel per l’escalfament global. De l’altra, al que anem, les morts també es deuen a la impaciència i la temeritat. The Guardian ja va informar al maig que el Govern del Nepal havia emès el nombre més elevat de permisos d’escalada de tots els temps (479), document imprescindible per accedir a la muntanya. Alhora, els organitzadors d’expedicions adverteixen que persones amb poca o cap experiència s’han aventurat a l’escalada, i s’han relaxat mesures de seguretat a causa de les "presses per coronar".
Vaig recercar llavors Martín Gaite a la llibreta, la citació que apel·la per una vida més triganera i reflexiva. ¿S’escala també amb presses i pel selfie? Creia, ingènua de mi, que la conquesta de l’Himàlaia era una empresa reservada a valents, una experiència gairebé mística, d’autoconeixement, d’unió amb la natura i d’acceptar la insignificança humana davant la immensitat. Al juliol, un portador pakistanès de 27 anys, Mohammed Assan, va tenir un accident al K-2 i va ser abandonat a la seva sort; unes 130 persones, entre escaladors i xerpes, van anar passant per sobre del seu cos fins que va expirar. La competitivitat i la lògica implacable de les màquines també han arribat al sostre del món.