La tribuna

¡Bizum festes!

En el moment actual, en què els canvis i les transicions es donen de manera polièdrica i en els àmbits i sectors més diversos, la col·laboració publicoprivada serà clau per afrontar els reptes sistèmics

3
Es llegeix en minuts
¡Bizum festes!

Joan Roca Sagarra

L’any 2023 acaba amb unes previsions d’incertesa per al 2024, però amb una única dada en la qual semblen coincidir tots els estudiosos i analistes: el creixement a Espanya serà superior que el de la mitjana europea. II, en el marc d’aquestes notícies que ens deixen amb missatges contradictoris sobre el creixement intern i el decreixement a l’exterior, torna a sorgir per sobre de la resta un segon missatge d’enorme rellevància: el consum privat va ser el principal tractor de creixement, i algun mitjà va arribar a afirmar en el seu titular que "el consumo sostiene el crecimiento en España frente a la crisis europea".

El consum ha vingut marcat en els darrers anys per la irrupció a Espanya de Bizum: fa tan sols 5 anys, el 2018, els pagaments en metàl·lic eren encara el mitjà preferit, en un percentatge que arribava al 87%. I avui, a finals del 2023, només amb Bizum els pagaments per aquest mitjà superen el 20%, amb un 99% de la quota d’aquest mercat.

Davant les incerteses i a vegades la poca confiança que acostumem a dirigir cap a les iniciatives publicoprivades, cal subratllar que Bizum va néixer a partir d’un programa impulsat des del Banc d’Espanya amb el suport i lideratge dels principals bancs espanyols. Amb els fonaments basats en els estàndards europeus (SEPA) de pagaments immediats, les associacions bancàries van acordar conjuntament que la millor manera d’afrontar els nous reptes que suposaven els nous mitjans de pagament era assumir-los de manera conjunta, i avui hi ha més de 37 marques bancàries adherides a Bizum.

En el moment actual, en què –com hem dit tantes altres vegades en aquesta mateixa pàgina– els canvis i les transicions es donen de manera polièdrica i en àmbits i sectors ben diversos, la col·laboració publicoprivada serà clau per afrontar els reptes sistèmics. I, en canvi, ens entossudim socialment a creure que la solució arribarà a partir de projectes privats impulsats per pocs emprenedors que assoleixin els nivells d’Elon Musk o Steve Jobs; el seu rol serà molt important per la seva disrupció i la seva provocativa manera de trencar models i hàbits. Però hi ha una creença generalitzada que la resposta als grans reptes del moment la trobarem en les iniciatives apartades de l’establishment, de les administracions, de tot allò que representi entitats assentades i de fort arrelament, públiques o privades.

El cas de Bizum, avui l’exponent més clar de mitjans alternatius de pagament que han aconseguit de manera àgil i intuïtiva quotes de mercat extraordinàries en menys de 3 anys, ens mostra precisament el contrari del que és una ferma convicció que les solucions sorgiran des de fora del sistema. I, en canvi, des de fora del sistema es podrà disruptivament ajudar a accelerar o promoure àmbits de canvi, però la visió sistèmica dels reptes plurals a què ens afrontem no trobarà resposta si no és a partir de la col·laboració entre empresa i administració pública.

I la direcció de les administracions, a partir de posicionaments polítics polaritzats, tampoc no ajuda a creure que hi haurà la capacitat de construir amb el món privat aquesta necessària entesa i col·laboració. I, no obstant, la realitat és tossuda i –com en el cas de Bizum– són extraordinaris els avenços que es poden aconseguir des d’una política constructiva a partir del diàleg i l’entesa.

I que la polarització sigui menor i es promogui la voluntat d’entesa, de pacte, depèn de tots. Acumulem uns mesos en què no hem sabut practicar-ho gaire i han estat moltes les afirmacions extremes i poc respectuoses; la incertesa econòmica no la podrem evitar perquè el demà és un món extremadament interconnectat. Que siguem capaços d’escoltar-nos i de voler aprendre dels altres depèn de tots nosaltres, i serà la millor manera per enviar un missatge als dirigents que gestionen el bé comú.

Notícies relacionades

Aprofitem aquesta parada per respirar, per escoltar-nos a la taula del dia de Nadal, per pensar en el que ens uneix i voler entendre i construir amb familiars i amics... Aprofitem per consolidar la força col·lectiva que es genera des del diàleg, i que ha de permetre vèncer la polarització. Practiquem-ho aquests dies i potser haurem aconseguit aprofitar una parada en l’agenda política per enviar, a la tornada de les festes, un missatge que allò que tots els analistes recomanen ho sapiguem practicar en la gestió del bé comú: paciència i serenitat.

¡Bizum festes! n