2
Es llegeix en minuts
Les notícies oblidades

La feina dels periodistes és a vegades lloada, poques, i molt sovint criticada, la major part de les vegades amb raó. Sense intenció de donar-nos més importància de la que mereixem, convé, no obstant, recordar que no sol ser tan fàcil com sembla desbrossar el terreny informatiu de tants aspectes confusos com l’envolten i, menys encara, escapar-se del soroll i de les polèmiques, tantes vegades fictícies o impostades, i de l’ambient que pretenen generar els poders polítics, econòmics, culturals i esportius, decidits a fixar les seves interessades agendes als mitjans. Creguin-nos, sempre mirem d’extreure d’aquest esvalot les dades que ens permeten acostar les nostres informacions a la realitat del que passa, tot i que no sempre tinguem èxit en el nostre propòsit.

Aprofitant que el 2023 s’acaba i confiats que en aquestes dates nadalenques podrem comptar amb la seva benevolència, hem decidit fer un exercici de justícia informativa recordant aquelles notícies de l’any que van quedar relegades per la falta l’espai, la immediatesa informativa o simplement perquè no vam saber escapar a temps de les controvèrsies que dominaven l’atmosfera comunicativa. Per posar un simple exemple, ha sigut molt difícil allunyar-se de la polarització que enverina la vida política espanyola i que enfronta dos blocs. En un any amb dues eleccions, les municipals del 28 de maig i les generals del 23 de juliol, i amb polèmiques com les de la migració, la llei del sí és sí i l’amnistia, han quedat a la recambra informacions, per exemple, sobre el gihadisme, una amenaça que continua latent.

Les guerres d’Ucraïna i Gaza i les seves repercussions a la resta del món han ocupat l’actualitat informativa deixant sense espai les notícies sobre l’Àfrica, el continent sempre oblidat. Igual com han quedat arraconades notícies positives com la de la jove, filla de mare migrant i alumna de l’institut de Cerdanyola, que ha sorprès a tothom a l’aconseguir una beca per estudiar Matemàtiques i Polítiques a la Universitat Harvard el curs vinent. Si seguim l’aforisme anglosaxó que diu que les bones notícies no són notícia (good news, no news), hauríem encertat, però l’excepcionalment positiu mereix ser narrat, perquè són notícies, sí, que encoratgen l’esforç i la superació.

El mateix podríem dir de l’equip de la Secció Esportiva Santa Eulàlia de bàsquet, per a jugadors amb discapacitat intel·lectual, que suma diversos campionats d’Espanya i aquesta temporada ha començat a jugar contra equips sense discapacitat. Igual que analitzem la situació dels barris de Barcelona, quins han perdut i quins han guanyat població en les últimes dues dècades. I parlem també de la poesia, la forma més elevada de la literatura i, malgrat això, la que menys espai rep. El 2023 s’han complert 150 anys de la primera edició d’Una temporada a l’infern d’Arthur Rimbaud i aprofitem l’efemèride per fer una auditoria de la poesia a Espanya.

És aquesta una edició especial amb què volem no només recuperar notícies oblidades, sinó també desitjar-los a tots unes bones festes. Feliz Navidad, Bon Nadal, Bo Nadal, Eguberri on.