L’espiral de la llibreta

Fentanil, polarització i amnistia

2
Es llegeix en minuts

Superada la primera ronda de les celebracions nadalenques, amb els esculls que amenacen la navegació per sobretaules familiars ben regades, arriba ara el torn d’un altre costum arrelat en aquestes dates: l’elecció de la paraula de l’any. Entre els 12 vocables proposats per la Fundación del Español Urgente per al guardó, hi figuren fentanil, polarización, ultrafalso (una bona alternativa a l’anglicisme deepfake) i, per descomptat, amnistía. Ben aviat sortirem de dubtes. Del terme triat, vull dir.

La fundació, promoguda per la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) i l’agència Efe, utilitza dos criteris bàsics per configurar la llista de candidatures: la profusa aparició d’aquestes veus als mitjans de comunicació, amb el consegüent debat social que hagin pogut suscitar, o bé certa originalitat en la formació del vocable. Aquest seria el cas, per exemple, d’ecosilencio, paraula creada a partir del prefix eco, l’ús del qual s’ha estès per significar l’ocultació d’informació sobre la cura del medi ambient. Completen la relació euríbor, guerra, humanitario, macroincendio, seísmo i dos acrònims una mica estranys.

Notícies relacionades

Tampoc està gens malament la paraula guanyadora a Flandes en la competició organitzada pel diccionari Van Dale: graaiflatie, (greedflation, en anglès); o sigui, un neologisme que es traduiria com a "inflació de la cobdícia o l’avarícia". És a dir, la hipòtesi que algunes empreses estiguin utilitzant l’excusa de la inflació generalitzada per obtenir guanys rècords a costa dels consumidors. A la Suïssa francòfona ha guanyat décombres, referida tant a la runa de les guerres i els terratrèmols, com a la generada per la caiguda de Credit Suisse i la fragilitat del sistema financer. Qui ho hauria dit. Els diccionaris anglesos s’han decantat per triar com a paraules de l’any termes relacionats amb les noves tecnologies: AI, artificial intelligence (Collins); hallucinate (al·lucinar, Cambridge); i rizz (Oxford), un mot que utilitzen els més joves lligant a les xarxes per referir-se a algú amb carisma, atractiu, charme.

És una proposta lúdica, un joc, i alhora una lupa. Una mirada retrospectiva cap a les paraules de l’any triades per la FundéuRAE en l’última dècada dona una idea bastant clara –i poc encoratjadora– del tema, de l’ethos amb què habitem el món: inteligencia artificial (2022), vacuna (2021), confinamiento (2020), emojis (2019), microplástico (2018), aporofobia (2017), populismo (2016), refugiado (2015), selfie (2014) i escrache (2013). Fa por aventurar quin serà el terme guanyador el 2024. ¿Potser la paraula ultradreta? Ha donat bastant de si l’any a punt d’extingir-se.