L’espiral de la llibreta
Fentanil, polarització i amnistia
Superada la primera ronda de les celebracions nadalenques, amb els esculls que amenacen la navegació per sobretaules familiars ben regades, arriba ara el torn d’un altre costum arrelat en aquestes dates: l’elecció de la paraula de l’any. Entre els 12 vocables proposats per la Fundación del Español Urgente per al guardó, hi figuren fentanil, polarización, ultrafalso (una bona alternativa a l’anglicisme deepfake) i, per descomptat, amnistía. Ben aviat sortirem de dubtes. Del terme triat, vull dir.
La fundació, promoguda per la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) i l’agència Efe, utilitza dos criteris bàsics per configurar la llista de candidatures: la profusa aparició d’aquestes veus als mitjans de comunicació, amb el consegüent debat social que hagin pogut suscitar, o bé certa originalitat en la formació del vocable. Aquest seria el cas, per exemple, d’ecosilencio, paraula creada a partir del prefix eco, l’ús del qual s’ha estès per significar l’ocultació d’informació sobre la cura del medi ambient. Completen la relació euríbor, guerra, humanitario, macroincendio, seísmo i dos acrònims una mica estranys.
Notícies relacionadesTampoc està gens malament la paraula guanyadora a Flandes en la competició organitzada pel diccionari Van Dale: graaiflatie, (greedflation, en anglès); o sigui, un neologisme que es traduiria com a "inflació de la cobdícia o l’avarícia". És a dir, la hipòtesi que algunes empreses estiguin utilitzant l’excusa de la inflació generalitzada per obtenir guanys rècords a costa dels consumidors. A la Suïssa francòfona ha guanyat décombres, referida tant a la runa de les guerres i els terratrèmols, com a la generada per la caiguda de Credit Suisse i la fragilitat del sistema financer. Qui ho hauria dit. Els diccionaris anglesos s’han decantat per triar com a paraules de l’any termes relacionats amb les noves tecnologies: AI, artificial intelligence (Collins); hallucinate (al·lucinar, Cambridge); i rizz (Oxford), un mot que utilitzen els més joves lligant a les xarxes per referir-se a algú amb carisma, atractiu, charme.
És una proposta lúdica, un joc, i alhora una lupa. Una mirada retrospectiva cap a les paraules de l’any triades per la FundéuRAE en l’última dècada dona una idea bastant clara –i poc encoratjadora– del tema, de l’ethos amb què habitem el món: inteligencia artificial (2022), vacuna (2021), confinamiento (2020), emojis (2019), microplástico (2018), aporofobia (2017), populismo (2016), refugiado (2015), selfie (2014) i escrache (2013). Fa por aventurar quin serà el terme guanyador el 2024. ¿Potser la paraula ultradreta? Ha donat bastant de si l’any a punt d’extingir-se.