Calidoscopi
El soroll d’Espanya
Truco a una amiga per felicitar-li el Nadal i em respon des de Ginebra, on viatja, em diu, cada cert temps per recordar els seus anys en aquesta ciutat suïssa però també –i són paraules textuals seves– per fugir del soroll d’Espanya. La meva amiga es refereix al soroll polític i mediàtic però també al del carrer, que cada vegada és més fort segons ella. Una mica de raó deu tenir, ja que a continuació truco a un altre amic, aquest veí d’una ciutat petita, i m’explica que està desesperat amb el soroll de les nadales que durant 12 hores diàries ha de suportar procedent d’un mercat ambulant nadalenc pròxim. I això des de fa un mes, ja que –també es queixa– Nadal cada vegada comença més aviat. I després arriben el Carnaval, i la Setmana Santa amb les processons, i els concerts a tot volum de les festes patronals i així successivament, enumera en la seva desesperació.
Pensava que era jo sol el que cada vegada m’adonava més del soroll creixent de les ciutats espanyoles, fins i tot ho atribuïa al fet que em feia gran. Però no. A part dels dos esmentats, cada vegada em trobo amb més persones que suporten de pitjor gana el terrabastall acústic d’un país que encapçala juntament amb el Japó (aquest per altres raons) el rànquing de més sorollós del món. Com a passejant urbà, dono fe que a Madrid ja és gairebé impossible parlar per telèfon mentre passeges i no tant pel soroll dels cotxes i les motos com pel de les terrasses, tan ponderades i protegides per la presidenta i de les quals s’eleva un soroll eixordador, ja que sembla que la gent, mentre pren una cervesa, no pot parlar sense cridar, però passa el mateix a qualsevol bar del país, ja sigui de ciutat o poble, on és impossible mantenir una conversa amb algú, perquè no és que la gent parli alt, crida.
Fins i tot a les cases mateix, sobretot en les reunions amb la família o amb els amics com les que aquests dies tenen lloc, l’habitual és que es cridi i no necessàriament perquè hi hagi una discussió. És el caràcter dels espanyols, es veu, ja que a cap altre país passa el mateix, ni tan sols en aquestes ciutats sobrepoblades, on s’entendria el soroll ambiental per l’aglomeració humana.
Notícies relacionadesEl pitjor és que les queixes dels que els molesta el soroll no només no són ateses sinó que es consideren injustificades –en el millor dels casos– o fruit d’un egoisme que anteposa la tranquil·litat pròpia al negoci d’altres i a les ganes d’expressar-se i divertir-se lliurement de la gent –en el pitjor. De lleis n’hi ha per protegir de la contaminació acústica els que la patim (que som tots, en siguem conscients o no: les dades mèdiques de pèrdua d’audició entre els espanyols cada vegada són més alarmants), però, excepte en casos molt extrems, no s’apliquen com sí que aconsegueixen les de la contaminació de l’aire o mediambiental i, quant a la resposta de la societat, el més normal és que sigui negativa i que al que protesta per l’excessiu soroll se li aconselli anar-se’n a viure al camp o a Suècia. Fins i tot s’apuntala aquesta recomanació amb orgull, com si el soroll fos una cosa de què presumir.
Però aquestes són males dates per assenyalar-ho, així que l’únic a què jo m’atreveixo és a demanar als espanyols que abaixin una mica el volum aquesta nit de Cap d’Any, si més no per poder sentir les campanades dels rellotges que acomiaden l’any i saluden el nou, que els desitjo feliç i més silenciós.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.